StoryEditor

Ostrý rečník a kontroverzný muž. Taký je líder ľavice

20.09.2013, 00:00

Pred ôsmimi rokmi ho do najvyššej politiky vytiahla kancelárka Angela Merkelová, keď z neho vo svojej veľkej koalícii spravila ministra financií. Teraz sa líder sociálnych demokratov Peer Steinbrück postavil proti svojej bývalej šéfke. V nedeľňajších parlamentných voľbách bude jej najväčším rivalom v boji o kreslo spolkového knacelára.

Kontroverzné činy
Na rozdiel od Merkelovej, ktorá je považovaná za slušnú, hoci tvrdú političku, sa Steinbrückovo meno spája s kontroverznými vyhláseniami aj gestami. Nemeckej novinárke napríklad nedávno ukázal prostredník. Pre jeho ostrý jazyk zrušil dokonca taliansky prezident Giorgio Napolitano naplánovanú spoločnú večeru.
Luxembursko a Švajčiarsko si zase Steinbrück pohneval tvrdou kritikou daňových rajov. A niekdajšie spojenectvo s Merkelovou označil za trápny kompromis. Kancelárku už stihol označiť za nečinnú líderku, ktorá krajinu uspala.

Jeho tvrdé slová však fanúšikom sociálnej demokracie imponujú. Na predvolebných mítingoch nešetria potleskom. "Vo vyjadreniach býva podstatne ostrejší než Angela Merkelová a to mu svojim spôsobom môže vo voľbách pomôcť. V Nemecku je totiž skupina voličov, ktorá hľadá práve tento typ ráznejšieho politika," povedal pre HN politológ Jiří Pehe.

Steinbrückovu razantnosť potvrdzujú aj slovenskí ľavicoví politici. "Je odvážnejší vo vyjadreniach a má väčšiu šancu sociálnu demokraciu niekam potiahnuť, než mali lídri pred ním. Odkedy zo strany odišiel Gerhard Schröder, je Steinbrück najvýraznejšou osobnosťou strany," povedala pre HN europoslankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová.

Pomoc Slovensku s eurom
Steinbrückovi jeho odporcovia často vymýšľajú prezývky ako Poruchový Peer, Problémový Peer či Peerlusconi. Svoje skúsenosti s ním však majú aj Slováci. V roku 2009, keď bol v Merkelovej vláde, nám pomáhal pri zavedení eura. Jeho strana vtedy našu krajinu výrazne podržala a zalobovala za Slovensko. "Išlo o podporu pre náš vstup do eurozóny," potvrdila Flašíková-Beňová.

Práve ako ministra financií z rokov 2005 až 2009 si Steinbrücka pamätajú mnohí Nemci. Jeho minulosť by preto podľa expertov mohla u voličov zavážiť. "V tej dobe si urobil celkom dobré meno, určite sa to teraz zhodnotí v jeho prospech," tvrdí Pehe.

Napriek tomu vzbudzuje Merkelovej rival v Nemecku určité obavy. V predvolebnej kampani sa totiž rozhodol staviť na daňovú kartu. Vyhlasuje, že v prípade výhry sociálni demokrati zvýšia dane. "Nemecko ich zvyšovanie nepotrebuje. Je to od neho do veľkej miery populistický ťah," povedal pre HN Radoslav Kasík, portfóliový manažér spoločnosti Across Wealth Management.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 05:57