StoryEditor

Pri voľbe prezidenta poslanci a senátori nepočúvali svoje strany

15.01.2003, 23:00
Česká republika včera zažila prvé ozajstné voľby hlavy štátu, keď o kreslo prezidenta tvrdo bojovali štyria kandidáti. V predchádzajúcich voľbách v rokoch 1993 a 1998 nemal teraz odchádzajúci prezident Václav Havel konkurenta. Včerajšie tri kolá voľby boli dôkazom, že poslanci a senátori "neposlúchajú" svoje politické strany v prípade, že môžu hlasovať tajne.
  • Ako sa volí český prezident
  • Václav Havel
  • Ukázalo sa to už v prvom - vyraďovacom kole voľby. Najviac hlasov získal kandidát ODS Václav Klaus, ktorého podporilo 92 poslancov z 200-člennej Poslaneckej snemovne a 31 z 81 senátorov. Kandidát KDU-ČSL a US-DEU Petr Pithart získal v Senáte 35 hlasov a v snemovni len 20. Fiaskom sa voľby skončili pre kandidáta najsilnejšej strany ČSSD Jaroslava Bureša, ktorého volilo len sedem senátorov a 39 poslancov. Komunistický kandidát Miroslav Kříženecký dostal podporu od 44 poslancov a dvoch senátorov.
    Do druhého kola voľby, ktoré sa uskutočnilo popoludní, teda postúpili Klaus s Pithartom. Avšak ani druhé kolo o budúcom prezidentovi nerozhodlo - ani jeden z finalistov nezískal podporu nadpolovičnej väčšiny poslancov i senátorov. Za Klausa hlasovalo 77 poslancov a 32 senátorov, Pitharta podporilo 46 poslancov a 43 zákonodarcov hornej komory.
    Ani v treťom kole nebol nástupca Václava Havla zvolený.
    Mnohí zákonodarcovia, najmä asi za ČSSD a KSČM, sa zdržali hlasovania pri druhom a treťom kole voľby. Teraz prichádzajú na rad dva možné scenáre - opakovanie voľby alebo schválenie zákona o priamych voľbách hlavy štátu občanmi. V oboch prípadoch by do hry vstúpil expremiér a bývalý predseda sociálnych demokratov Miloš Zeman, ktorý je ochotný kandidovať jedine vtedy, keď v prvých voľbách neuspeje žiaden kandidát.
    Do boja o prezidentské kreslo vstupovali včera všetci štyria kandidáti s víziou scivilnenia prezidentskej funkcie. Najmä Klaus zdôrazňoval, že prezident tu nie je na to, aby podkopával moc premiéra. V tom narážal na odchádzajúceho Havla, ktorému mnohí, na čele s Klausom, vyčítali, že často hrá rolu "druhého predsedu vlády". "Ťažisko prezidentskej funkcie nespočíva vo vnútropolitickej oblasti a prezident nesmie vytvárať protiváhu výkonnej či legislatívnej moci. Na to je tu vláda a parlament, na to sú tu voliči," povedal pred začiatkom voľby Klaus v parlamente. "Prezident nesmie byť hýbateľom politickej scény, ale nenápadnou autoritou schopnou nepriamo ovplyvňovať politické procesy," dodal. Zákonodarcov sa Klaus pokúšal presvedčiť, že on bude dobrým prezidentom. "Som človek natoľko disciplinovaný a rozumný, aby som dokázal poodstúpiť od svojich doterajších úloh na politickej scéne v prospech formulovania a obhajoby záujmov všetkých občanov našej krajiny, bez ohľadu na ich svetonázorové či politické presvedčenie," povedal a dodal: "Som na službu svojej krajine v prezidentskom úrade pripravený."
    Druhý finalista, Pithart, povedal to isté, len volil miernejšiu formuláciu. "V tejto sále nemusím pripomínať, že základom nášho politického systému je voľná súťaž politických strán a ďalších politických síl. Treba však zdôrazniť, že prezident v nej nie je ešte ďalším samostatným hráčom, tým menej sudcom. Ak však má plniť svoje ústavné úlohy, musí byť mimo strán - dôrazne hovorím mimo, nie nad stranami," povedal pred poslancami a senátormi.
    Havel sa rozlúčil
    Pred začiatkom včerajšej voľby sa prezident ČR rozlúčil s parlamentom i občanmi: "Robil som, čo som vedel. Asi sa mi niečo podarilo a niečo som asi aj pokazil. Či už tak alebo inak, nie je mojou úlohou svoje pôsobenie hodnotiť. To je a bude vecou verejnosti, politikov, novinárov a, samozrejme, politológov a historikov. Možno sa k tomu aj ja sám ešte vrátim, ale rozhodne až s odstupom času, keď budem mať, dúfam, určitý nadhľad a nebude ma už funkcia zväzovať k priveľmi opatrnej a priveľmi diplomatickej reflexii rôznych udalostí i svojej vlastnej práce.
    Vážený parlament, jednou zo zvláštnych okolností tejto voľby prezidenta je, že súbežne či v tých istých dňoch budete rozhodovať o veľmi zásadných veciach, súvisiacich s našou účasťou na obrane ľudstva pred jednou veľmi nebezpečnou hrozbou. Vaše rozhodovanie nebude jednoduché a dokonca nesmie byť jednoduché, aspoň v tom ohľade, že nesmie byť ani populistické, ani nekvalifikované. Verím a dúfam, že posledné slovo pri vašom uvažovaní bude mať najvyššia autorita, na ktorú ste sa odvolali vo svojom sľube, čiže vaše svedomie, a tiež váš pocit zodpovednosti.
    Skutočne nejde o to, či nás zajtra pochvália alebo pohania v novinách alebo v prieskumoch verejnej mienky; do našich funkcií nás nezvolili - mňa kedysi a nedávno vás všetkých - preto, aby sme sa všetkým stále páčili! Zvolili nás do nich v nádeji, že budeme robiť to, čo je podľa našich vedomostí a podľa nášho úprimného presvedčenia v dlhodobom záujme ľudského spoločenstva ako celku, čo je v záujme slobody, bezpečnosti a dôstojnosti nás všetkých, čo je v záujme nášho života v mieri a prosperite."

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    19. máj 2024 05:36