Ishmael Chokurongerwa, ktorý si hovoril ”prorok Ishmael”, stál na čele sekty s viac ako tisíckou členov.  FOTO: Reuters/Arron Nyamayaro
StoryEditor

Polícia v Zimbabwe zachránila 251 detí, sekta ich využívala na manuálnu prácu

14.03.2024, 15:58
Autor:
ČTKČTK

Muža, ktorý sa vydával za proroka, spolu so siedmimi pomocníkmi zatkli pre trestnú činnosť, ktorá zahŕňa aj zneužívanie maloletých.

Zimbabwianska polícia zadržala muža, ktorý sa vyhlasoval za proroka a viedol sektu apoštolskej cirkvi. Polícia z uzavretého areálu, kde sekta sídli, odviedla viac ako 250 detí. Boli údajne využívané ako lacná pracovná sila. Úrady našli na pozemku aj 16 neregistrovaných hrobov, informuje dnes agentúra AP.

Muža, ktorý sa vydával za proroka, spolu so siedmimi pomocníkmi zatkli pre trestnú činnosť, ktorá zahŕňa aj zneužívanie maloletých. 56-ročný Ishmael Chokurongerwa, ktorý si hovoril "prorok Ishmael", stál na čele sekty s viac ako tisíckou členov. Obývali farmu vzdialenú 34 kilometrov od hlavného mesta Harare. Zachránené deti žili v komunite spoločne s ďalšími veriacimi.

Deti boli podľa polície "využívané na rôzne fyzické aktivity v prospech vedenia sekty". Z 251 zachránených detí nemalo 246 rodný list.

"Polícia zistila, že žiadne z detí školského veku nenavštevovalo oficiálne vzdelávacie zariadenia a boli zneužívané ako lacná pracovná sila. Vykonávali manuálne práce pod zámienkou učenia sa dôležitých životných zručností," povedal policajný hovorca Paul Nyathi. Polícia tiež uviedla, že medzi neregistrovanými hrobmi bolo sedem hrobov dojčiat a bábätiek, o ktorých úmrtí úrady neboli informované.

Raziu v sídle sekty vykonala polícia v utorok. Hovorca polície Nyathi uviedol, že ďalšie detaily budú zverejnené v priebehu vyšetrovania.

Veriaci označili areál za "svoju krajinu zasľúbenú". V hlboko nábožensky založenej juhoafrickej krajine sú populárne apoštolské cirkvi, ktoré do tradičnej viery prinášajú náuku o pentekostalizme - letničnom hnutí.

Apoštolské cirkvi nie sú doteraz dostatočne preskúmané, ale podľa výskumu organizácie UNICEF ide o najväčšiu náboženskú skupinu s 2,5 milióna veriacich v krajine s 15 miliónmi obyvateľov.

Niektorí z týchto veriacich sa držia učenia, ktoré vyžaduje, aby sa stúpenci vyhýbali formálnemu vzdelávaniu svojich detí, ako aj liekom a lekárskej starostlivosti a namiesto toho sa obrátili k modlitbám.

Štátny bulvárny denník H-metro sprevádzal políciu pri zásahu v komunite a popisoval skupinu žien, ktorá sa domáhala toho, aby im deti boli ponechané. "Prečo odvádzajú naše deti? My sa tu cítime dobre. Nemáme tu žiadny problém," kričala jedna zo žien na videu zverejnenom na účte novín H-Metro na platforme X.

01 - Modified: 2024-03-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Ak sa vyhladuješ na smrť, uvidíš Ježiša. Minulý rok v Keni objavili kresťanskú sektu, obetí je toľko, že stále nenašli všetky telá 02 - Modified: 2024-03-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Matka rituálne zavraždila svojho šesťročného syna. Myslela si, že jej táto obeť prinesie bohatstvo 03 - Modified: 2024-02-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Vo vnútri „kultu UFO“ vedeného sexuálnym maniakom. Ako sa z novinára stal mimozemský prorok s celým háremom žien 04 - Modified: 2024-02-07 06:46:00 - Feat.: - Title: Zimbabwianska vláda odobrila zrušenie trestu smrti 05 - Modified: 2024-02-06 15:10:27 - Feat.: - Title: Spojené kráľovstvo: Podvodníci zneužívajú Zimbabwčanov hľadajúcich prácu v zdravotníctve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 21:31