StoryEditor

Víťazstvo Syrizy v Grécku môže pripraviť o peniaze aj Slovákov

25.01.2015, 12:24
Autor:
hašhaš
V Téme týždňa sme sa pozreli na to, čo môže víťazstvo radikálnej strany Syriza znamenať pre celú Európu.

Ohrozuje Syriza eurozónu a čo môže jej výhra spôsobiť Slovensku? Podľa analytikov môže dodržiavanie radikálneho programu ľavicovej strany znamenať, že návrat peňazí z Grécka na Slovensko by sa stal nereálnym. 

Podľa Róberta Kopála z AOCP však ani víťazstvo radikálnej strany nie je najväčšou hrozbou Európy. To je "extrémna byrokracia a populizmus nielen v Grécku, ale vo väčšine krajín únie," popisuje. 


Troch analytikov sme sa opýtali, čo máme od strany Syriza po dnešnom prípadom víťazstve očakávať. 


Je víťazstvo strany Syriza reálnou hrozbou? 

Stanislav Pánis, analytik, J&T BANKA

Ostatné predvolebné prieskumy hovoria, že radikálna populistická Syriza by mala vyhrať voľby. Na druhej strane je potrebné povedať, že anti-úsporný slovník jej lídra Alexisa Tsiprasa postupne zmierňuje. Dôkazom toho je aj jeho komentár publikovaný vo Financial Times v ktorom tvrdí, že „Syriza bude rešpektovať grécke záväzky“ pričom naznačil, že chce, aby Grécko naďalej ostalo v eurozóne. Predvolebný populistický slovník Syrizy by sa po víťazstve nemusel naplniť. Zrejme aj Tsipras si začal uvedomovať, že by to viedlo k rýchlemu bankrotu.

Kamil Boros, analytik, X-Trade Brokers

Podľa prieskumov je takmer isté, že Syriza vyhrá. Vyzerá to však tak, že bude do vlády potrebovať koaličného partnera. Ten sa jej vzhľadom na radikálne názory ale bude hľadať ťažko. Ako najpravdepodobnejší partner sa javí stredoľavá strana "Rieka".

Róbert Kopál, riaditeľ, AOCP

Ďaleko väčšou reálnou hrozbou pre budúcnosť EÚ je extrémna byrokracia a populizmus nielen v Grécku, ale vo väčšine krajín EÚ. Rovnako aj morálny hazard a odkladanie nepopulárnych opatrení.


Čo by znamenali výhra a zostavenie vlády Syrizou pre Európu? 

Stanislav Pánis

Ak Syriza ustúpi od väčšiny radikálnych predvolebných sľubov a vláda pod jej vedením sa dohodne s medzinárodnými veriteľmi len na minimálnych zmenách záchranného balíčka, žiadny zásadne negatívny scenár by nemusel nastať. Zdá sa, že toto by mohol byť čoraz pravdepodobnejší scenár. 

Kamil Boros

Ďalšie oddlženie Grécka by znamenalo, že by o peniaze prišiel dočasný euroval EFSF. V rámci neho má Slovensko isté garancie. Tie by sa uplatnili a Slovensko by muselo do eurovalu poslať peniaze, ktoré by boli následne použité na výplatu dlhopisov vydaných na pomoc Grécku. Štátny dlh by to síce nezasiahlo, nakoľko samotné garancie eurostat do dlhu započíta, ale šanca, že sa peniaze z Grécka vrátia a v budúcnosti by mohol dlh klesnúť, by sa rozplynula.

Róbert Kopál

Mohlo by to znamenať napr. spustenie procesu trieštenia EÚ. Ak by napokon výsledkom bola síce čiastočne rozdelená avšak zdravšia a konkurencieschopnejšia EÚ bolo by to viac na prospech než na škodu veci.


Čo by pre krajinu znamenalo, keby Syriza naozaj zaviedla svoj plánovaný program? Bude strana naozaj presadzovať odchod z EÚ?

Stanislav Pánis

Scenár transformácie populistických sľubov na činy by prakticky znamenal zastavenie medzinárodnej pomoci, bankrot Grécka a obrovskú neistotu s tým spojenú, ktorá by mohla podkopať ekonomický sentiment v celej Európe s negatívnym vplyvom na hospodársky rast.

Kamil Boros

V programe Syrizy sú podľa mňa protichodné body. Syriza chce reštrutkuralizovať dlh a aj rozdávať. Podľa mňa to možné nebude. Buď sa s európskymi veriteľmi dohodne na odpustení časti dlhu (lebo aj pre nich je to lepšie ako keby Grécko unilaterálne zbankrotovalo a možno by dokonca nevideli od neho ani cent), ale Grécku na rozdávanie následne nikto nepožičia. Alebo sa vzdá reštrukturalizácie a podarí sa mu vybaviť ďalšie peniaze z Európy.

Preto si myslím, že na realizáciu svojho programu potrebuje Syriza vlastnú centrálnu banku, aby jej poskytla financie, čo v eurozóne reálne nie je.

Róbert Kopál

Neviem, či dokážem presne definovať skutočné plány a zámery Syrizy. Každopádne skôr by som uvítal možno menšiu, ale zdravšiu EÚ než tomu je dnes.
 

01 - Modified: 2007-02-25 13:14:59 - Feat.: 0 - Title: Zuzulová po výbornom výkone v Sierra Nevade na stupni víťazov
01 - Modified: 2024-01-12 07:08:04 - Feat.: - Title: Grécka strana Syriza podporí uzákonenie manželstiev a adopcie párov rovnakého pohlavia 02 - Modified: 2023-11-23 13:23:51 - Feat.: - Title: Z najsilnejšej gréckej opozičnej strany Syriza odišlo ďalších 9 poslancov 03 - Modified: 2023-11-13 16:04:49 - Feat.: - Title: Najväčšia grécka opozičná strana sa rozpadla, nový šéf je podľa kritikov ako Trump 04 - Modified: 2023-05-24 17:00:00 - Feat.: - Title: Protiimigračná rétorika vyhrala voľby. Grécko oddelí od Turecka oceľový plot 05 - Modified: 2023-05-21 16:42:42 - Feat.: - Title: V gréckych parlamentných voľbách podľa prognóz zvíťazili vládnuci konzervatívci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:23