StoryEditor

ECB vyrába vážny problém. Periféria opäť mieri do dlhového bahna

28.08.2014, 00:00
Politika ECB spôsobuje, že krajiny periférie eurozóny si požičiavajú lacnejšie ako USA. Opäť sa tak nemusia obávať svojich dlhov.

Krajiny periféria sa tešia z nízkych výnosov na svojich dlhopisoch, ktoré im tak zabezpečujú lacné financovanie. Deje sa tak aj napriek tomu, že nezamestnanosť atakuje hranicu dvojciferných čísiel, ekonomiky sú slabé a vlády nestabilné.

Dopyt investorov po týchto dlhopisoch, spôsobený nezodpovednou politikou Európskej centrálnej banky (ECB), tak znížil úrok, ktorý grécka, portugalská či talianska vláda platí, do dlho nevídaných nížin.

Graf zachytáva výnosy na desaťročných dlhopisoch Talianska, Portugalska a Španielska

Zelená - Portugalsko, Žltá - Španielsko, Oranžová - Taliansko
Zdroj: http://xpuls.cz/pro-evropske-bondy-qe-zacalo-uz-davno-kdy-ale-zacne-jeho-konec/

Taliansko, ktoré pred dvoma rokmi muselo za desaťročné dlhopisy investorom ponúknuť sedempercentný výnos, si dnes na desať rokov požičiava za 2,5 percenta ročne. Španielsko je na tom podobne. Medzi investormi a analytikmi začínajú pribúdať debaty o tom, či sa na tomto trhu už vytvorila bublina a investori by mali vziať nohy na ramená.

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann už v júni varoval, že kvôli biliónom eur lacných peňazí z americkej a európskej centrálnej banky výnosy dlhopisov predchádzajú skutočnému ekonomickému oživeniu. "Zdá sa, že aktuálne výnosy dlhých európskych vládnych dlhopisov do ceny zahrnuli ekonomické zotavenie, ktoré sa ešte neodohralo, čo prináša priestor pre negatívne prekvapenia.

Analytikov sme sa preto pýtali, čo je za týmto poklesom výnosov a aké prekvapenia nám môže táto situácia priniesť.


Čo je hlavný dôvodom, pre ktorý je financovanie periférie tak lacné?

Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Portugalske, talianske a španielske desaťročné dlhopisy momentálne siahajú na svoje rekordné minimá a to aj napriek tomu, že ECB nespustila QE. Pre ECB je to ideálny stav, keď nerobí nič, nikto ju teda nemôže nazývať tlačiarňou na peniaze, a napriek tomu sa jej darí znižovať dlhodobé sadzby. Čo sa však stane, až ECB stlačí červené tlačidlo a skutočne začne nákupy dlhopisov? Pri najlepšom sa výnosy stabilizujú na nízkych úrovniach, v horšom a pravdepodobnejšom prípade začnú opäť rásť. V každom prípade tým skončí zrejme posledná výraznejšia snaha ECB pomôcť eurozóne a banka zostane úplne bezzubá v snahe o ďalšiu ekonomickú stimuláciu.

Jiří Šimara
Cyrrus

Jedinou príčinou tejto na prvý pohľad paradoxnej situácie je menová politika Európskej centrálnej banky. Tá je v súčasnosti na extrémne uvoľnenej úrovni, pričom Draghi sľubuje ešte ďalšie a účinnejšie stimuly.

 

Michal Valentík
Generali PPF Invest

Hlavný dôvod je európska centrálna banka, ktorá poskytuje bankám dostatok financovania. Táto likvidita však nie je použitá na úverovanie podnikov ale banky ju využívajú k nákupu štátnych dlhopisov a tlačia výnosy nižšie. Ďalšou príčinou bolo mierne oživenie eurozóny, ktoré začína teraz pokrivkávať.


Výnosy boli príliš vysoké a spadli príliš rýchlo, mnohí analytici začínajú hovoriť o bubline. Čo si o tom myslíte?

 

Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Otázka je, ako si bublinu definujeme. Dlhodobé výnosy klesajú nepretržite už takmer tridsať rokov a o veľa už klesnúť nemôžu, takže sa v istom slova zmysle o bubline hovoriť dá. Na druhú stranu, výnosy majú pevne v rukách centrálnej banky, a ak sa svet pripravuje na európske QE, je relatívne logické, že budú takto nízke. Americké desaťročné výnosy tiež tesne pred začiatkom tretieho kola kvantitatívneho uvoľňovania klesli na 1,5 percenta.

Jiří Šimara
Cyrrus

Je jasné, že trh je v súčasnosti výrazne pokrivený. Nebyť intervencií ECB, boli by výnosy európskych dlhopisov na diametrálne odlišných úrovniach. Nemyslím si ale, že ide o bublinu. Faktory, ktoré stoja za týmto vývojom, sú totiž reálne. Nejde o žiadne davové šialenstvo.

Michal Valentík
Generali PPF Invest

Nepomer medzi výškou výnosov štátnych dlhopisov a makroekonomickou situáciou vybraných krajín periférie možno pozorovať.



Španielsko si požičiava lacnejšie ako USA. Je táto situácia udržateľná?

 

Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Je udržateľná tak dlho, kým bude trh presvedčený, že v Európe budú sadzby dlhodobo nižšie, než v USA a pokiaľ bude existovať silný dopyt po španielskych bondoch. Ten zatiaľ existuje vďaka odhodlaniu ECB vstúpiť na trh s dlhopismi. Dnes, viac ako inokedy, sa vďaka garanciám ECB stiera rozdiel medzi národnými dlhopismi a dá sa skutočne hovoriť o kvazi-európskom dlhopise, ktorého výnos je viac ako s bonitou jednotlivého štátu spojený s bonitou eurozóny ako celku.

 

Jiří Šimara
Cyrrus

Udržateľná bude dovtedy, kým si ECB bude držať svoju existujúcu rétoriku. Tým, že sa však ECB postavila za vlády európskej periférie, vystavila sa klasickému morálnemu hazardu. Zadlžené krajiny si v súčasnosti totiž už nemusia robiť starosti s rastúcimi nákladmi na obsluhu svojho dlhu a pokojne sa tak môžu ďalej rýchlo zadlžovať. Týmto štýlom je tak zamiesené na ďalší veľký problém, ktorý sa skôr či neskôr bude musieť riešiť
 

Michal Valentík
Generali PPF Invest

Je udržateľná tak dlho, kým ECB bude dodávať do finančného systému likviditu. Z ekonomického hľadiska to však nedáva zmysel.

 

Čo by mohlo spôsobiť zvýšenie výnosov dlhopisov periférnych štátov?

 

Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Výnosy podľa môjho názoru začnú stúpať v momente, kedy ECB začne kvantitatívne uvoľňovanie. Stane sa tak niečo podobné, ako v USA koncom roka 2012 Rast však nebude nijako zásadný a skôr sa dočkáme ich ustálenia na vyšších ako dnes, aj keď historicky stále veľmi nízkych, úrovniach.

 

Jiří Šimara

Cyrrus

Najmä zmena v doterajšom trende monetárnej politiky ECB, prípadne problémy bankového sektora konkrétnej krajiny.

 

Michal Valentík
Generali PPF Invest

Zvýšenie vnímania rizík môže spôsobiť zvýšenie výnosov. A zvýšenie rizika môže prísť v ruka v ruke so zastavením mdlého oživenia v eurozóne. Ďalším šokom by mohol byť obrat monetárnej politiky ECB o 180 stupňov, ale to je veľmi nepravdepodobné.

01 - Modified: 2006-09-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kandidát na šéfa STV sa bráni
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 05 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:37