0,62 metra štvorcového.flickr.com/ Alexander Annenkov
StoryEditor

Estónci pripravujú vlastnú kryptomenu. Prístup k nej bude mať ktokoľvek, stačí získať e-občianstvo

27.08.2017, 00:00
Autor:
rdurdu
Malá pobaltská krajina patrí k lídrom digitalizácie na celom svete.

Estónsko ako prvá krajina na svete pripravuje vlastnú digitálnu menu. Kryptomena má niesť meno "estcoin," ide o spojenie názvu pobaltskej krajiny (est) a anglického výrazu pre mincu (coin). Pomocnú ruku podal Vitalik Buterin, ktorému sa v životopise vyníma založenie kryptomeny Ethereum.

Nová digitálna mena by sa do obehu dostala primárnym predajom investorom. Ich distribúciu by riadil štát, no prostredníctvom e-občianstva k nej bude mať prístup ktokoľvek. E-občianstvo si už vybavilo viac ako 22-tisíc ľudí zo 138 krajín celého sveta, vrátane 124 Slovákov. Najviac ich pochádza z Fínska, nasledujú občania Ruska a Ukrajiny, vyplýva z aktuálnych štatistík

Zatiaľ "len" idea

O odvážnom zámere informoval na svojom blogu Kaspar Korjus, šéf projektu e-občianstva.

​Pripomína, že nejde o návrh na národnej úrovni. "Je to idea, ktorá je hodná zváženia, má potenciál stať sa realitou," napísal Korjus. S podobnou ideou sa zaoberá aj Čína, ktorá už vyvinula prototyp meny, ktorá by mohla byť jedného dňa v obehu.

Rozvinutá infraštruktúra 

"Estónsko má ale jasnú výhodu v tejto oblasti pre rozvinutú digitálnu infraštruktúru a programu e-občianstva," myslí si Korjus.

Vyzbierané peniaze by rád použil na investície do nových technológií a inovácie verejného sektora, ako je umelá inteligencia, z čoho by mohli profitovať ľudia na celom svete. "Estónsko by slúžilo ako model fungovania spoločnosti v digitálnej ére," verí.

V blogu myslel aj na kritiku kryptomien, o ktorých sa často hovorí ako o prostriedku, ktorý financuje nelegálne aktivity. Korjus verí, že štátny dohľad by bol dostatočnou zárukou, aby sa štátom krytá mena nezaplietla do nekalých aktivít.

Politici ako príklad 

Projekt e-občianstva bol oficiálne spustený v decembri v roku 2014. Program umožňuje občanom iných krajín ako Estónsko založiť si firmu, zaplatiť rôzne platby či dane. Úspešný žiadateľ dostane kartičku, ktorú môže použiť na podpis dokumentov.

Požiadať o e-občianstvo je možné pomoc online žiadosti. Následne sa musí žiadateľ dostaviť na estónsku ambasádu alebo do Tallinu na rozhovor. Ak bude úspešný, dostane kartičku.

Estónsko patrí k svetovým priekopníkom digitalizácie spoločnosti. Nočná mora Slovákov, podanie daňového priznania, je v Estónsku otázka pár minút a niekoľkých klikov. ​Príkladom idú aj politické špičky, bývalý premiér Taavi Roivas podal svoje daňové priznanie na letisku v Luxembursku.

01 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia 02 - Modified: 2024-03-21 13:31:02 - Feat.: - Title: Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel 03 - Modified: 2024-03-19 20:04:44 - Feat.: - Title: Kým nie je neskoro. Estónska premiérka vyzýva spojencov na zvýšenie výdavkov na obranu 04 - Modified: 2024-03-19 14:02:26 - Feat.: - Title: Estónsko vyhostilo ruského diplomata ako nežiaducu osobu 05 - Modified: 2024-03-08 18:33:09 - Feat.: - Title: Bitcoin má nový rekord, kryptomena prvýkrát prekonala hranicu 70-tisíc dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:10