Dan Materna, MAFRA
StoryEditor

Okolie českých diaľnic zaplavili vlajky na bilbordoch. Prevádzkovatelia tým chcú obísť zákon

28.08.2017, 13:53
Autor:
rdurdu
Do prvého septembra musia z okolia českých diaľnic zmiznúť bilbordy. Jeden z prevádzkovateľov skúša medzeru v zákone.

Tento piatok vstúpi v Česku do platnosti zákon, ktorý zakazuje prítomnosť bilbordov v blízkosti diaľnic a ciest prvej triedy. Podľa ministerstva sa tak zvýši na cestách bezpečnosť. Tvrdí, že tisíce pútačov rozptyľujú vodičov a znižujú mieru ich pozornosti. Prevádzkovateľom veľkoplošnej reklamy sa zámer nepáči, spoločnosť BigBoard prišila s originálnym nápadom.

V okolí českých diaľnic sa nachádza vyše 800 bilbordov, celkovo sa opatrenie dotkne zhruba troch tisícok pútačov, pripomína portál Lidovky.cz.

Záplava českých vlajok

Reklamná firma Czech Outdoor, ktorá spadá pod spomínanú spoločnosť BigBoard, "vytapetovala" pútače českou vlajkou. Odvoláva sa pritom na zákon.

"Z legislatívy sa nesmie odstraňovať česká vlajka, pretože je to štátny symbol," uviedol pre Lidovky Petr Vomáčka z Ústredného automotoklubu. "Či to vyjde, to je vec druhá. Nie je popísané, ako môže alebo nemôže súkromný objekt narábať so štátnym symbolom," pripomína.

Zväz prevádzkarov reklamy takýto kalkuk odmieta. V hre je aj právna dohra.

Päť rokov v platnosti 

Zväz prevádzkarov vonkajšej reklamy už predtým uviedol, že sa chystá s Českom súdiť o ušlý zisk. "Zákon je nielen zbytočný, nepraktický a v niektorých svojich ustanoveniach dokonca nezmyselný, jeho prijatie ale predovšetkým odporuje Ústave ČR," uviedol hovorca zväzu.

Zákon je v platnosti päť rokov, do prvého septembra musia prevádzkovatelia pútače odstrániť. Ak to nespravia, úrady im pošlú výzvu. Ak napriek tomu nedôjde k náprave, začnú úrady bilbordov odstraňovať a náklady budú vymáhať.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:52