Reuters
StoryEditor

Ryanair očakáva, že klientom zaplatí 20 miliónov, analytici čakajú ešte vyššie náklady

18.09.2017, 20:51
Autor:
TASRTASR
Výkonný riaditeľ Ryanairu Michael O'Leary tvrdí, že problém so zrušenými letmi sa v budúcom roku určite nezopakuje

Írske nízkonákladové aerolínie Ryanair očakávajú, že rušenie letov v najbližších týždňoch ich vyjde okolo 25 miliónov eur, z toho kompenzácie predpokladajú na úrovni okolo 20 miliónov eur. Analytici sa však domnievajú, že celkové náklady môžu byť ešte vyššie.

Spoločnosť v piatok oznámila, že do konca októbra zruší denne v priemere 40 až 50 letov. Hlavným dôvodom podľa nej je rozsiahle čerpanie dovoleniek pilotmi, ale aj úsilie firmy zvýšiť mieru presnosti letov na pôvodne plánovaných 90 percent.

Dovolenky pilotov robia problémy

Ako spoločnosť uviedla, pre štrajky v Európe aj nepriaznivé počasie klesla táto miera v prvých dvoch septembrových týždňoch pod 80 percent.

Najviac sa však pod rušenie letov podpísalo zvýšené čerpanie dovoleniek zo strany pilotov a ďalších zamestnancov Ryanairu. Spoločnosť v súčasnosti mení obdobie, v rámci ktorého si zamestnanci môžu čerpať dovolenku, a to z takzvaného dovolenkového roka, ktorý trvá od apríla do konca marca, na klasický kalendárny rok, teda od januára do konca decembra.

Táto zmena podľa Ryanairu znamená, že musí pilotom a ďalším zamestnancom umožniť uplatniť si nárok na dovolenku v krátkom období záveru roka. Veľký počet z nich si ju čerpá práve v septembri a októbri.

Ryanair ustúpil tlaku verejnosti

To však zasiahlo do plánov veľkého počtu cestujúcich, ktorí sa o zrušení svojho letu dozvedeli na poslednú chvíľu. Ryanair pod tlakom klientov napokon zverejnil kompletný zoznam rušenia letov do konca októbra.

Ryanair v tejto súvislosti uviedol, že čo sa týka kompenzácií pre cestujúcich, počíta so zhruba 20 miliónmi eur. Zároveň očakáva, že ďalších 5 miliónov eur budú predstavovať straty na letenkách. Podľa analytikov však náklady leteckej spoločnosti môžu byť vyššie.

Výkonný riaditeľ Ryanairu Michael O'Leary uviedol, že takýto problém sa v budúcom roku určite nezopakuje, priznal však, že súčasné rušenie letov sa "výrazne odrazí na reputácii spoločnosti".

Médiá poukázali aj na fakt, že viac než 140 pilotov prešlo tento rok od Ryanairu ku konkurenčnej spoločnosti Norwegian Air.

O'Leary však uviedol, že súčasné problémy nie sú dôsledkom odchodu niektorých pilotov, ale preto, že spoločnosť dala veľkému počtu pilotov možnosť vyčerpať si veľkú časť dovolenky v posledných mesiacoch roka.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 03 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-04 11:31:31 - Feat.: - Title: Letisko Košice spustilo letný letový poriadok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:08