AirbusReuters
StoryEditor

Airbus čelí obrovskému problému: koncern vyšetrujú pre korupciu, ide o "horibilné sumy"

07.10.2017, 14:40
Autor:
TASRTASR
Na koncern sa zamerala nemecká prokuratúra.

Airbus, európsky letecký a kozmický koncern, sa dostal na viacerých frontoch pod tlak pre podozrenie, že podplácal. Zamerala sa naň aj mníchovská prokuratúra.

Šéf koncernu Tom Enders varoval osadenstvo pred dôsledkami, lebo ide o horibilné sumy. Uviedol, že firma je v smrteľnom nebezpečenstve.

Čierne fondy

Nekalé praktiky Airbusu sa vyšetrujú aj vo Veľkej Británii a vo Francúzsku. V Mníchove sa podľa spravodajského magazínu Spiegel proti koncernu už pripravuje žaloba. Údajne v ňom boli čierne fondy na získavanie objednávok na predaj civilných a vojenských lietadiel.

Prostriedky z fondov sa využili viac ako stokrát. Financie plynuli do Rakúska, Indonézie, Kazachstanu a Číny, ale aj do Saudskej Arábie či Rumunska. Úplatky sa mali vyplatiť v trojmiestnej miliónovej sume v eurách.

Dlhá cesta

Vedenie Airbusu sa teraz pokúša pripraviť zamestnancov na zlé správy. Enders v liste osadenstvu napísal, že „správna rada koncernu jeho a Johna Harrisona, ktorý v nej zodpovedá za právnu agendu, minulý týždeň požiadala, aby záležitosť pre podnik vyriešili priaznivo. Môže to byť však veľmi dlhá cesta, s možnými ťažkými dôsledkami, vrátane výrazných postihov“.

Airbus sa v uplynulých rokoch zrejme podplácal. Úplatky sa poskytovali prostredníctvom externých poradcov. Pod tlakom okolností sa firma uchýlila k samoudaniu. Nasledovala vlna vyšetrovaní, ktorá odhalila mnoho podozrivých momentov v jej činnosti.

Angažovali exministra

Či mníchovská prokuratúra podá žalobu, nebolo v piatok (6.10.) ešte jasné. Pre agentúru Reuters uviedla len to, že sa vyšetrovanie dostalo do záverečnej fázy. Vyšetruje sa najmä sprenevera. Z nej je obvinených 16 osôb. Enders medzi nimi nie je.

Situácia je vážna už určitý čas. Nebola náhoda, že koncern so sídlom v Toulouse v máji angažoval bývalého nemeckého ministra financií Thea Waigla za poradcu pre boj s korupciou. Je súčasťou nezávislého kontrolného grémia, ktoré má odhaliť narušovanie etických pravidiel platných vo firme.

01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-02 16:12:00 - Feat.: - Title: Juhokórejské aerolínie potvrdili objednávku vyše 30 lietadiel Airbus A350 03 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 04 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii 05 - Modified: 2024-03-18 22:00:53 - Feat.: - Title: USA neudelia víza kandidátovi na prezidenta Severného Macedónska pre korupciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:19