Reuters
StoryEditor

Brexit nemusí skončiť dohodou. Briti hľadajú nových spojencov za Atlantikom

10.10.2017, 16:39
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Veľká Británia hľadá nových spojencov po tom, ako opustí Európsku úniu.

Ak Británia opustí Európsku úniu bez dohody o podmienkach odchodu, môže sa skúsiť pripojiť k Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA), ktorá teraz zahŕňa Spojené štáty, Kanadu a Mexiko.

Túto variantu zvažuje vláda v Londýne, napísal dnes denník Daily Telegraph. USA, Kanada, Británia a Mexiko tvoria spoločne cez 30 percent svetovej ekonomiky. Vstup Británie do NAFTA by viedol k vzniku Severoatlantickej dohody o voľnom obchode, pre ktorú sa niekedy užíva skratka NAtlaFTA.

Spojenie s najsilnejšími

Pridruženie k NAFTA by Británii umožnilo zvýšiť obchodnú výmenu s tromi ťahúňmi svetovej ekonomiky, ktorých HDP dosahuje dohromady vyššie približne 17,2 bilióna libier. HDP členských krajín EÚ je v súčte zhruba 15,7 bilióna libier.

Pristúpenie Británie k NAFTA už niekoľko rokov podporujú niektorí americkí republikáni. Americký republikánsky prezident Donald Trump inicioval súčasnej rokovania o zmenách v rámci NAFTA.

Trump chce dohodnu zmeniť

Aktuálnej podobe dohody vyčíta najmä stratu pracovných miest v USA, ktoré sa presunuli do Mexika, kde sú nižšie mzdové náklady. Trump v minulosti hrozil aj vypovedaním účasti USA, ak sa NAFTA nezreviduje.

Zavŕšenie odchodu Británie z EÚ je naplánované na 29. marca 2019. Europoslanci 3. októbra kritizovali nedostatočný pokrok vo vyjednávaní, ktoré Londýn vedie s Európskou komisiou o podmienkach tzv. brexitu.

Britská vláda zvažuje, že po vystúpení z EÚ uzavrie aj dvojstranné obchodné zmluvy, najmä s USA, Kanadou, Austráliou a Japonskom.

Pre Úniu nie je alternatíva

Európska únia nepracuje s možnosťou, že by Británia opustila európsky blok bez dohody o podmienkach rozchodu, povedal dnes predseda Európskej rady Donald Tusk. Dodal, že dúfa v podstatný pokrok do decembra.

Kým Londýn chce čo najrýchlejšie dohodnúť s Bruselom dohodu o budúcich vzťahoch, vrátane asi dvojročného prechodného obdobia, Únia nechce tieto rozhovory začať bez dohody o podmienkach rozluky. Británia opustí EÚ v marci 2019.

Verí v dohodu

Najproblematickejšie body rokovania sa týkajú práv občanov, hranice so Severným Írskom a finančného vyrovnania. "Počujeme z Londýna, že sa Spojené kráľovstvo pripravuje na možnosť, že žiadna dohoda nebude. Rád by som veľmi jasne povedal, že EÚ s takýmto scenárom nepracuje," povedal Tusk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Únia podľa neho s Britániou rokuje v dobrej viere. "Stále dúfame, že takzvaného podstatný pokrok sa dosiahne do decembra," povedal Tusk. Pokiaľ ale rozhovory budú pokračovať pomalým tempom, potom sa podľa neho budú Únia aj Británia musieť zamyslieť, kam veci spejú.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:02