TASR/AP
StoryEditor

Masový odliv firiem kvôli snahám o nezávislosť. Z Katalánska ich odišlo takmer 700

17.10.2017, 14:40
Autor:
ČTKČTK
Lavínu odchodov spustilo referendum o nezávislosti Katalánska, v ktorom sa väčšina hlasujúcich vyjadrila pre odtrhnutie tohto ekonomicky silného regiónu od Španielska.

Kvôli neistému vývoju v Katalánsku sa rozhodlo presunúť svoje sídlo z tohto autonómneho regiónu do inej časti Španielska už takmer 700 firiem. S odvolaním sa na riaditeľku španielskeho obchodného registra o tom dnes informoval španielsky denník El País.

Od začiatku mesiaca, kedy sa v Katalánsku konalo referendum o nezávislosti, ohlásili rozhodnutie presunúť sídlo inam napríklad veľké finančné inštitúcie Banco Sabadell a CaixaBank, distribútor plynu a elektriny Gas Natural, spoločnosť Abertis alebo dve divízie španielskej pobočky poisťovne AXA.

​Medzi zatiaľ poslednými podnikmi, ktoré sa rozhodli z Katalánska odísť, je aj popredný španielsky výrobca šumivého vína Codorníu. Jeho vedenie oznámilo zámer presunúť sídlo do regiónu Rioja v pondelok. Zdôvodnilo to "neistou politickou a právnou situáciou, v ktorej sa teraz Katalánsko nachádza", a záujmom dodržať "záväzky voči zamestnancom a klientom".

Šéfka španielskeho obchodného registra Ana del Valleová dnes oznámila, že od 2. októbra sa rozhodlo presunúť svoje sídlo z Katalánska do iných častí Španielska 691 firiem. Len minulý piatok to podľa nej bolo 92 podnikov a počas prvého týždňa po referende z 1. októbra oznámilo, že odíde asi 540 firiem.

Lavínu odchodov spustilo referendum o nezávislosti Katalánska, v ktorom sa väčšina hlasujúcich vyjadrila pre odtrhnutie tohto ekonomicky silného regiónu od Španielska. Okrem neistoty, či katalánska vláda nezávislosť naozaj vyhlási, prispel k presunu firiem aj dekrét španielskej vlády, ktorá ním 6. októbra premiestnenie sídiel uľahčila. Vďaka dekrétu nepotrebuje vedenie firiem k presunu sídla súhlas valného zhromaždenia akcionárov.

Medzi prvými sa rozhodla presunúť svoje oficiálne sídlo z Katalánska do susednej Valencie banka Sabadell, ktorej vedenie sa rozhodlo presunúť oficiálnu adresu banky do Alicante. Jej fyzické ústredie vrátane zamestnancov však zostalo v Katalánsku. Podobný krok oznámila finančná skupina CaixaBank, ktoré sídlo presunula takisto do Valencie. Banky sídliace v Katalánsku sa obávajú najmä toho, že by sa v prípade vyhlásenia nezávislosti mohli ocitnúť mimo eurozóny.

​Zámer presunúť sídlo do Madridu oznámilo okrem iného aj vedenie vydavateľstva Planéta, ktoré však podľa denníka El Periodic tak chce urobiť až v prípade, že katalánska vláda vyhlási nezávislosť. O presune sídla svojich dvoch divízií z katalánskej Barcelony do baskického Bilbaa rozhodlo vedenie španielskej pobočky poisťovne AXA.

Do Madridu sídlo z Katalánska presunie napríklad aj prevádzkovateľ diaľnic Abertis. Premiestnenie sídla z Katalánska oznámil aj správca vodovodného systému Aguas de Barcelona, ​​ktorý však uviedol, že ide len o dočasné opatrenie. Objavili sa tiež špekulácie o presune sídla automobilky Seat z katalánskeho mesta Martorell do Madridu. Podľa denníka El Periodic však Seat oznámil, že ide o nepravdivé správy.

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:11