Reuters
StoryEditor

Čína si brúsi zuby na najväčšiu ropnú firmu sveta, chce si zabezpečiť zásoby čierneho zlata

22.10.2017, 00:00
Saudská Arábia uvažuje o predaji piatich percent štátom vlastnenej spoločnosti Saudi Aramco.

Čína podala ponuku na odkúpenie päťpercentného podielu v saudskoarabskej štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco, uviedli zdroje agentúry Reuters. Podľa analytikov by čínska ponuka mohla Saudskej Arábii pomôcť pri rozhodovaní, či vstúpiť s najväčšou ropnou spoločnosťou na svete na burzu. Podľa zdrojov Reuters je však odpredaj celých piatich percent nepravdepodobný.

"Čínske štátom vlastnené ropné spoločnosti PetroChina a Synopec napísali minulý týždeň saudskoarabskej firme Saudi Aramco, aby vyjadrili záujem o nákup podielu firmy," uviedla agentúra Reuters.

"Číňania si chcú zabezpečiť zásoby ropy," vysvetľuje jeden zo zdrojov agentúry. "Túžia po tom, aby mohli nakúpiť celých tých päť percent a ak by to šlo, tak aj viac." Spoločnosti PetroChina aj Sinopec odmietli celú záležitosť komentovať.

Obchod za sto miliárd dolárov

Saudská Arábia je najväčším exportérom ropy na svete. Disponuje kapacitami pre ťažbu ropy v objeme 12,5 milióna barelov denne, ktorú stále navyšuje. Navyše plánuje do roku 2023 investovať až 50 miliárd dolárov (42,3 miliárd eur) do obnoviteľných zdrojov energie. S poklesom ceny ropy na svetových trhoch, na ktorej stojí celá saudská ekonomika, však museli hľadať alternatívu k oživeniu rozpočtu.

Korunný princ Saudskej Arábie Mohammed bin Salman preto v minulom roku uviedol, že kráľovstvo uvažuje o predaji piatich percent štátom vlastnenej spoločnosti Saudi Aramco. Takýto obchod by mohol priniesť do štátnej kasy až sto miliárd dolárov.

Zverejnenie návrhu na taký obchod však viedlo k negatívnej reakcii verejnosti i samotného vedenia spoločnosti. Podľa agentúry Bloomberg vyvolal návrh už v čase zverejnenia strach, že sa kráľovská rodina snaží predať národné bohatstvo cudzincom.

Previazanie ekonomík?

Rozhodnutie Saudská Arábia odsunula na rok 2018. Podľa zdrojov agentúry Reuters oboznámených so záležitosťou sa uvažuje o predaji časti z päťpercentného podielu Číne s tým, že zvyšná časť podielu by sa mohla obchodovať na burzách v Rijáde či v ďalších svetových metropolách, ako je Londýn, New York, či Hongkong.

Že by došlo k predaju celého päťpercentného podielu priamo čínskym firmám, považujú za veľmi nepravdepodobný scenár. Na stole je vraj aj iný variant, a to že by Saudská Arábia na oplátku investovala do čínskych rafinérií, a došlo by tým k tesnejšiemu previazaniu oboch ekonomík.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 05 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:55