StoryEditor

Čínsky prezident má odvážny plán. Do roku 2020 chce ríšu stredu zbaviť chudoby

03.11.2017, 23:00
Takmer sedemdesiat rokov po vzostupe čínskych komunistov, ktorí prisľúbili prosperitu všetkým občanom, oživuje prezident Si Ťin-pching tento pôvodný zámer.

Do roku 2020 plánuje odstrániť chudobu vo vidieckych regiónoch, informujú The New York Times. Čínsky prezident cieli zhruba na 43 miliónov ľudí, ktorí žijú v prepočte za menej ako jedno euro na deň.

V príhovore, ktorým zahájil druhé obdobie vo funkcii lídra strany, popísal Si Ťin-pching ako jednu zo svojich priorít odstránenie chudoby do roku 2020, píšu The New York Times. Predsavzal si zároveň, že "na ceste k spoločnému blahobytu nenechá nikoho pozadu".

Miliardári nechýbajú

V súčasnosti sa pritom pod čínskou vládou stanovenou hranicou chudoby (80 eurocentov) nachádza 43 miliónov obyvateľov Číny. Takmer štyridsať percent čínskej populácie potom denne prežíva z menej ako 4,7 eura.

"Socializmus mal všetkým Číňanom zabezpečiť slušný životný štandard," opisuje profesor z londýnskej King s College Kerry Brown. "Komunistická strana namiesto toho stvorila miliardárov a silnú strednú triedu, mnoho ľudí však žije v biede. To je dosť silný rozpor. "

Internetová reklama

Vláda vyskúšala mnoho spôsobov, ako ľudí z chudoby dostať - do svojej snahy investovala v prepočte stovky miliárd a ešte viac rozpožičiavala. Niektoré dediny sa sformovali do vidieckych družstiev, aby zvýšili svoju produkciu. Štátne banky poskytli mikropôžičky, aby aj dedinčania mohli využívať vzostup internetovej komercie a predávať svoje produkty on-line.

"Vládne návrhy znejú dobre," komentoval profesor Kolumbijskej univerzity Čchin Kao. "Otázkou ale zostáva, ako zníženie chudoby udržať. Niektorí ľudia budú radšej hľadať rýchlu nápravu, než skutočne bojovať proti chudobe."

Niektorí však kampani vyčítajú, že by mala presunúť svoje úsilie aj do oblastí, ktoré obývajú etnické menšiny. Problémom zostáva tiež pretrvávajúca korupcia alebo to, že až polovicu ľudí pod hranicou chudoby tvoria podľa vládnych štatistík invalidi.

Upevnil moc

Stanovená hranica chudoby navyše skresľuje skutočnosť, že v biednych podmienkach žijú ďalšie milióny ľudí, ktorí si zarobia len o málo viac.

"Toto je veľká trhlina v celkovom obrazu, proti ktoré vláda bojuje len málo," hovorí poradca OSN Philip Alston. "Realita je taká, že mnoho ľudí žije v extrémnej chudobe."

Si Ťin-pching minulý mesiac potvrdil svoj status jedného z najmocnejších súčasných vodcov. Zlepšenie životných štandardov vníma ako zásadný pre boj s nerovnosťou a upevnenie vplyvu strany aj pre budúcnosť.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:19