AP
StoryEditor

Nové odhalenia ukazujú, ako mocní ľudia tajne investujú. V dokumentoch je aj kráľovná Alžbeta II.

05.11.2017, 21:37
Autor:
ČTKČTK
V novoodhalených dokumentoch, ktoré sa zameriavajú na prepojenia bohatých ľudí a korporácií s daňovými rajmi, sú viaceré zaujímavé mená.

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) dnes zverejnilo novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov, ktoré podľa organizácie ukazujú, ako vplyvní a veľmi bohatí ľudia tajne investujú obrovské sumy v daňových rajoch.

Výnimkou nie je ani súkromný majetok britskej kráľovnej Alžbety II.

Panama Papers číslo 2

Dokumenty nazvané Paradise Papers sa zameriavajú predovšetkým na amerických klientov. Podľa BBC ukazujú napríklad aj to, že americký minister obchodu Wilbur Ross má podiel vo firme obchodujúcej s občanmi Ruska, ktorí sú na americkom sankčnom zozname.

​Databáza obsahuje 13,4 milióna dokumentov, z ktorých väčšina pochádza od dvoch veľkých firiem pohybujúcich sa vo svete offshoreových financií. Kauza nasleduje po minuloročnej afére takzvaných panamských dokumentov, ktoré odhaľujú praktiky prevádzania peňazí do daňových rajov.

Nový únik dát prináša nové odhalenia, ako hlboko je systém daňových rajov prepojený so svetom politiky, osobného bohatstva i veľkých korporácií ako je Apple, Nike či Uber, ktorí sa vyhýbajú daniam čím ďalej sofistikovanejšími účtovnými operáciami, uviedlo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku.

Kto je v dokumentoch

Zdrojom uniknutých dát sú podľa neho dve offshoreové spoločností: Appleby a Estera. Jedna sídli na Bermudách, druhá v Singapure. Takmer sedem miliónov záznamov spadá do obdobia od roku 1950 do roku 2016.

Záznamy obsahujú napríklad e-maily, zmluvy a často aj bankové záznamy týkajúce sa 25-tisícov firiem spojených s ľuďmi v 180 krajinách sveta.

Medzi známymi ľuďmi, ktorí sú v Paradise Papers menovaní, je aj Stephen Bronfman, poradca a blízky priateľ kanadského premiéra Justina Trudeaua, jordánska kráľovná Núr alebo litovský europoslanec a profesionálny pokerový hráč Antanas Guogu.

Ako investovala Alžbeta II.

Britské médiá uvádzajú, že mnohomiliónové výnosy z kráľovninho Lancasterského vojvodstva boli investované do fondov na Kajmanských ostrovoch a na Bermudách ako súčasť offshoreového portfólia, ktoré nikdy nebolo zverejnené.

Peniaze išli prostredníctvom offshoreových fondov podľa denníka The Guardian aj do spoločnosti BrightHouse, ktorá bola kritizovaná, že využíva chudobné rodiny a zraniteľných ľudí.

Vojvodstvo, z ktorého kráľovná čerpá svoje príjmy, v reakcii na odhalenie uviedlo, že o 12 rokov trvajúcej investícii až do zverejnenia Paradise Papers nevedelo.

Stanica BBC upozorňuje, že na týchto investíciách nie je nič nezákonného a neznamená to, že by kráľovná neplatila riadne dane.

České kauzy

V Paradise Papers je podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku 12 060 dokumentov týkajúcich sa Českej republiky. Nie je ale podľa neho možné presne stanoviť, koľko je v Paradise Papers Čechov, pretože značná časť českých podnikateľov, ktorí offshoreové služby využívajú, uvádza svoju adresu trvalého pobytu v zahraničí.

V dokumentoch sa spomínajú staršie kauzy, týkajúce sa napríklad Viktora Koženého alebo Investičnej a Poštovej banky (IPB) a Kajmanských fondov.

Databázy podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku spomínajú tiež firmu Appian a zakladanie zložitých vlastníckych štruktúr Jitkou Cechlovou Komárkovou a jej manželom Alešom Cechlem.

Jitka Cechlová Komárková je podľa rebríčka časopisu Forbes najbohatšou ženou v Českej republike. Väčšinu majetku získala pri delení holdingu KKCG rodiny Komárkovcov

01 - Modified: 2023-02-21 10:16:00 - Feat.: - Title: Z daňových dôvodov sa do zahraničia sťahujú dva typy Slovákov 02 - Modified: 2022-12-13 07:59:12 - Feat.: - Title: Koniec daňovým rajom. Európska únia sa dohodla na medzinárodnej minimálnej dani pre veľké firmy 03 - Modified: 2021-10-05 10:43:51 - Feat.: - Title: V Pandora Papers figurujú speváci, premiéri aj kráľ. Shakira sa vyjadrila, Schifferovú bránia jej zástupcovia 04 - Modified: 2021-10-03 20:30:48 - Feat.: - Title: Unikli finančné tajomstvá najvplyvnejších ľudí sveta. Dokumenty spomínajú aj Babiša 05 - Modified: 2020-08-25 20:28:44 - Feat.: - Title: Boj o daňové raje. Heger pri novinke čelí na Slovensku vlne odporu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:27