Je jedno, či je leto alebo zima. Jordánčania milujú slnko stále a vždy si nájdu čas na život vonku. „Počasie ma teší stále a vždy si ho užívam prechádzkami,“ povedal Ghada El Kurd, strategický riaditeľ Jawsaq media. Pôvodom je z Palestíny, no žije v jordánskom Ammane. „Množstvo ľudí chodí počas víkendov na rodinné pikniky či celodenné výlety von,“ dodal. Jordánčania sú veľmi priateľskí, no problémom môže byť doprava. Amman je tiež päťdesiatym najdrahším mestom sveta, populárne sú však kaviarne či nákupy u pouličných predavačov potravín.blacktomato.com
StoryEditor

Pri preťaženej jordánskej aglomerácii vyrastie moderné ekomesto

06.11.2017, 13:00
Autor:
ČTKČTK
V okolí jordánskej metropoly sa tiesnia milióny ľudí.

Neďaleko Ammánu sa začne stavať ekologické mesto, ktoré má odľahčiť jordánskej metropole. Oznámila to jordánska vláda, podľa ktorej výstavba začne v polovici budúceho roka a dokončená bude v roku 2050.

Mesto vznikne asi 30 kilometrov východne od Ammánu, na trase vedúcej do Iraku a Saudskej Arábie.

Preľudnená aglomeriácia 

Ammán má teraz asi štyri milióny obyvateľov. V novej aglomerácii bude dostupné bývanie aj príležitosti na trávenie voľného času. Bude to "ekologické mesto postavené modernými technológiami," uvádza sa vo vládnom vyhlásení.

Energeticky by malo byť založené na obnoviteľných zdrojoch. Vláda chce odľahčiť preľudnenému Ammánu a tiež mestu Zarká, ktoré leží severne od metropoly a v ktorom žije 1,3 milióna ľudí.

Miliardy pre utečencov

Investície pre novú aglomeráciu budú pochádzať zo súkromných aj vládnych zdrojov. O koľko peňazí pôjde, jordánska vláda nespresnila, avšak dúfa, že projekt vzbudí záujem investorov.

Jordánsku ekonomiku negatívne ovplyvňujú konflikty v susednom Iraku a Sýrii, odkiaľ do kráľovstva prúdia tisíce utečencov. Podľa vlády krajiny od roku 2011, kedy začali boje v Sýrii, vydala na pomoc utečencom cez desať miliárd dolárov (viac ako 9 miliárd eur).

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 02 - Modified: 2024-04-13 20:31:47 - Feat.: - Title: Jordánsko kvôli bezpečnosti uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre všetky lietadlá 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 05 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:56