Peter KažimírTASR
StoryEditor

Kauzy ako Paradise Papers sú hanbou pre našu civilizáciu, hovorí minister Kažimír

06.11.2017, 22:40
Autor:
TASRTASR
Slovenský minister chce zatlačiť na celoeurópsky postup.

Škandály ako "Paradise Papers", ktorý odhalil ďalšie prípady významných osobností ukrývajúcich peniaze v daňových rajoch, sú hanbou pre našu civilizáciu, uviedol v pondelok v Bruseli slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Informácie pochádzajúce z právnickej kancelárie Appleby so sídlom na Bermudách odhalili ďalšie prípady významných firiem či vysokopostavených verejných činiteľov a osobností ukrývajúcich peniaze v daňových rajoch.

Vytvoria "blacklist"

Kažimír potvrdil, že v utorok (7.11.) budú ministri financií EÚ (Ecofin) v Bruseli mimoriadne rokovať o vytvorení čierneho zoznamu celosvetových daňových rajov. 

"Každé takéto odhalenie je hanbou pre našu civilizáciu, ale je to realita, že peniaze unikajú tam, kde im je to umožnené," skonštatoval Kažimír. Upozornil na riziko, že tieto "skryté" finančné prostriedky môžu byť použité rôznym spôsobom, a to aj na financovanie terorizmu.

Zásluhy Slovenska

V oblasti vytvorenia čierneho zoznamu celosvetových daňových rajov podľa Kažimíra svoju časť práce odviedlo aj Slovensko, ktoré sa počas minuloročného predsedníctva v Rade EÚ podieľalo najmä na vytvorení príslušnej metodológie.

"Za tie roky sa urobilo veľa a každé takáto odhalenie niekoho zatlačí do kúta, ale na druhej strane si viac a viac krajín uvedomuje, že to už takto ďalej nejde," zhodnotil situáciu minister.

Niektoré krajiny sú proti

Kažimír priznal, že aj v EÚ sú krajiny, ktoré blokujú vytvorenie čierneho zoznamu. Viacero médií upozornilo, že k nim patrí aj Nemecko, aj preto má podľa Kažimíra zmysel postupovať dopredu, i keď menšími krokmi.

"Hlavne to nemôžeme ignorovať. Tieto škandály sa konajú pred očami miliónov daňových poplatníkov v EÚ a pred celým svetom. Ide o naše peniaze," upozornil.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:22