14.11.2017, 00:00

Potraviny sú najdrahšie za 4,5 roka. Po masle sú najväčším problémom vajcia

Slovákov trápi nielen rast cien, ale aj chýbajúce suroviny v obchodoch.

vajcia
Zdroj: Reuters

Potravinové kauzy spôsobili, že regály s vybranými potravinami zívajú prázdnotou – a zároveň začínajú trpieť peňaženky spotrebiteľov. Na jednej strane je cena masla, ktorá atakuje historické maximá, na strane druhej vajcia, ktoré sú dostupné len v malom množstve a v hlavnom meste dokonca v niektorých prevádzkach chýbajú. S tým súvisí aj rast cien. Kým pred istým časom sme hovorili o šiestich centoch za kus, dnes sa jedno vajce predáva v dvojciferných sumách. A to všetko pre fipronilovú kauzu.

Aj keď zástupcovia potravinárov tvrdia, že je táto kauza príležitosťou pre slovenských producentov, nie je to možné z hodiny na hodinu. Dôvodom sú obchodné dohody medzi producentmi, dodávateľmi a obchodnými reťazcami. A aj keď je Slovensko v produkcii vajec sebestačné, vlani naši hydinári umiestnili do obchodov len 75 percent svojej produkcie.

Pozrite si rozhovor s odborníkom na potraviny, ktorý hovorí o tom, čo môže za zvýšenú cenu vajec:



História sa opakuje
Drahšie však nie sú iba vajcia. Celkovo sa spotrebiteľské ceny podľa údajov Štatistického úradu zvýšili medzimesačne o 0,3 percenta. Avšak medziročný nárast dosiahol 1,7 percenta – čo je najviac za posledného štyri a pol roka. „Hlavným ťahúňom inflácie v posledných mesiacoch sú jednoznačne ceny potravín. Tie aj v októbri pokračovali v relatívne dynamickom zdražovaní,“ vysvetľuje vo svojom komentári analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Podľa jeho slov boli práve potraviny zodpovedné za dve tretiny celkovej medziročn

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.