airportpristina.com
StoryEditor

Ako vytočiť susedov na balkánsky spôsob: premenovať letisko

14.11.2017, 18:00
Autor:
rdurdu
Letiská v balkánskych krajinách nesú mená osobností, ktoré za hranicami vyvolávajú vášne.

Letiská na celom svete nesú mená ľudí a osobností, ktorí sú pre svoj národ významní a v jeho histórii majú nezameniteľnú pozíciu. Letisko v Bratislave nesie meno Milana Rastislava Štefánika, to pražské Václava Havla, letisko vo Varšave je pomenované po Fryderykovi Chopinovi.

Pokračovať by sme mohli v Paríži, Ríme či v USA, kde mnohé letiská nesú mená prezidentov.

Meno letiska ako provokácia

Balkán je však v tejto súvislosti výnimkou. Určenie názvu a premenovanie letísk v tejto časti Európy je udalosť, ktorá za hranicami vyvoláva negatívne vášne. Zaujímavú skutočnosť si všimol portál Economist.com.

Letisko v chorvátskom Záhrebe bolo v roku 2016 pomenované po Fraňovi Tudžmanovi, čo v Srbsku vyvolalo vášne. Tudžman je pre viacerých Chorvátov ikonou, ide totiž o muža, ktorý založil nacionalistickú stranu, ktorá sa zasadzovala o rozdelenie Juhoslávie, ku ktorému nakoniec po krvavej vojne došlo. Po vyhlásení nezávislého Chorvátska sa stal jeho prvým prezidentom.

​V Srbsku je z rovnakého dôvodu - jemne povedané - nepríliš obľúbený.

Diabol v Prištine

Srbom vadí aj meno letiska v Prištine, teda v Kosove, ktoré oficiálne považuje za svoju integrálnu časť. To je pomenované po Ademovi Jašarim. Ide o jedného zo spoluzakladateľov UČK - Kosovskej oslobodzovacej armády - ktorá stála za ozbrojenými stretmi s juhoslovanskými jednotkami a porušovaním ľudských práv.

V Kosove je tak považovaný za národného hrdinu a vlastenca, Belehrad ho považuje za zločinca a diabla, prízvukuje Economist.

Kam patrí Tesla?

Letisko v Belehrade je pomenované po Nikola Teslovi, teda geniálnom vynálezcovi srbského pôvodu, ktorý sa ale narodil na území dnešného Chorvátska. Z tohto dôvodu sa k nemu hlásia aj Chorváti, na jeho počesť je v krajine po Teslovi pomenovaných niekoľko desiatok ulíc. 10. júla je v Chorvátsku deň Nikola Teslu, ktorým si pripomínajú výročie jeho narodenia.

Krok Belehradu, ktorý v roku 2006 pomenoval letisko v metropole práve po Teslovi, nevyvolal v Chorvátsku práve nadšené ovácie.

Grécko-macedónsky spor

Podobnú hru rozohrali Gréci už v roku 1992. Po rozpade Juhoslávie nesúhlasili, aby sa susedný štát na severe volal Macedónsko, pretože tak sa volá aj grécka provincia hraničiaca práve s Macedónskom (viac a grécko-macedónskych problémoch s menom nájdete tu).

Gréci tak premenovali letisko v Solúne na "Macedónsko." Macedónci v roku 2007 odpovedali premenovaním letiska v Skopje, ktoré dnes nesie meno Alexandra Veľkého.

K slávnemu antickému dobyvateľovi a šíriteľovi helénskej kultúry po svete sa hlásia obe krajiny. Zmena mena letiska v Skopje tak v Grécku zdvihla vlnu nevôle.

Medzinárodné spoločenstvo zakročilo 

Existuje však niekoľko výnimiek. Letisku v čiernohorskej Podgorici ostalo meno "Letisko Podgorica." Snahám o premenovanie letiska v Sarajave, ktoré malo niesť meno "Alija Izetbegovič" dal stopku Paddy Ashdown, vtedajší vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine.

Alija Izetbegovič bol totiž vojenský líder bosenských moslimov a takáto zmena by mohla v slabej krajine medzi miestnymi Srbmi vyvolať nechcené vášne.

01 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 02 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu? 03 - Modified: 2024-04-05 13:59:57 - Feat.: - Title: Vojna na Ukrajine je dvojnásobne zlá pre západný Balkán, povedal Orbán v Banja Luke 04 - Modified: 2024-03-04 13:37:23 - Feat.: - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Obavy z Ruska aj hnev voči srbskému „malému Putinovi“. Ako sa Kosovo zbližuje so Západom? 05 - Modified: 2024-03-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Putinova partička. Na čo sa spolieha šéf Kremľa, keď prekresľuje mapu Európy?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:40