TASR
StoryEditor

Británia je pripravená ponúknuť viac peňazí za brexit. Únii však kladie podmienku

21.11.2017, 14:00
Autor:
TASRTASR
Britské médiá uviedli, že vládny výbor pre brexit sa dohodol na zvýšení ponuky na približne 40 miliárd eur.

Spojené kráľovstvo plánuje ponúknuť Európskej únii (EÚ) viac peňazí v rámci svojho návrhu "účtu za brexit", ale iba vtedy, ak bude EÚ na oplátku súhlasiť, že začne diskusiu o budúcej dohode o voľnom obchode. Uviedli to v utorok britské médiá.

Dohoda o finančnom vyrovnaní je kľúčovým bodom pri rokovaniach o tzv. rozvode. Británia predtým ponúkla EÚ asi 20 miliárd eur, ale blok chce aspoň 60 miliárd eur.

Posun dopredu

Britské médiá v utorok uviedli, že vládny výbor pre brexit sa dohodol na zvýšení ponuky na približne 40 miliárd eur. Kancelária premiérky Theresy Mayovej odmietla potvrdiť túto sumu, zopakovala len, že "Spojené kráľovstvo a EÚ by sa mali spoločne posunúť dopredu" a odblokovať rokovania.

Lídri EÚ majú rozhodnúť na summite 14. - 15. decembra, či rokovania o brexite môžu vstúpiť do ďalšej fázy. Mayová doteraz nezverejnila žiadnu konkrétnu sumu, pokiaľ ide o tzv. účet za brexit, a neustále opakuje to isté: "Británia a EÚ by mali postupovať spoločne".

Odchod Mayovej?

To znamená, že nechce predložiť konkrétnu ponuku, pokiaľ nedostane "zelenú" na začatie rokovaní o obchode. Mohla by totiž prísť o svoj post, pretože množstvo poslancov jej vlastnej Konzervatívnej strany - a tiež voličov - si nemyslí, že Británia by mala zaplatiť niečo podobné sume, ktorú Brusel požaduje.

Denník Financial Times zase tvrdí, že vláda nepredloží ponuku Bruselu skôr ako 8. decembra. To je termín, ktorý európsky vyjednávač pre brexit Michel Barnier označil za posledný možný vzhľadom na summit EÚ 14. - 15. decembra, keďže veľvyslanci EÚ začínajú s prípravami záverečného komuniké summitu 6. decembra.

Ale na 11. decembra je naplánované stretnutie zástupcov európskych lídrov a Británie, na ktoré možno Londýn príde s ponukou. To by zodpovedalo dlhodobej stratégii Spojeného kráľovstva, ktoré sa snaží o interakciu s lídrami, a nie s Európskou komisiou.

Jednotná únia

EÚ však zostáva jednotná a 27 štátov aj naďalej trvá na tom, že Británia musí najskôr predložiť ponuku na finančné vyrovnanie, aby sa rokovania pohli dopredu. A musí to byť konkrétna ponuka a priamo na stole (rokovacom), a nie v tlači, upozornil holandský minister zahraničných vecí Halbe Zijlstra.

Otázne tiež zostáva, či bude avizovaná ponuka stačiť. EÚ chce vidieť metodológiu, na základe ktorej Spojené kráľovstvo dospelo k danej sume, keďže Brusel odhaduje účet za brexit na približne 60 miliárd eur.

V tejto sume sú zahrnuté príspevky do rozpočtu, s ktorými Británia súhlasila ešte ako člen, a tiež zatiaľ nezaplatené účty, ku ktorým sa zaviazala. A napokon podiel Londýna na ostatných záväzkov, napríklad na dôchodkoch pre úradníkov EÚ.

01 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:19