Reuters
StoryEditor

Turecko nespolupracuje. Únia ho chce zaradiť na čiernu listinu daňových rajov

23.11.2017, 14:46
Autor:
ČTKČTK
Kompletný zoznam by mal byť zverejnený 5. decembra.

Európska únia zvažuje, či na čiernu listinu daňových rajov zaradí aj Turecko. Rozhodnutie by zrejme ešte viac zhoršilo vzťahy medzi Ankarou a najväčším obchodným blokom na svete, uviedla dnes s odvolaním sa na informované zdroje agentúra Bloomberg.

Pracovná skupina, ktorá má v EÚ na starosti preveriť nespolupracujúce jurisdikcie v oblasti daní, podľa zdrojov nepovažuje doterajšie záväzky Turecka za dostatočné.

Neznáme dôsledky

Skupina by tak mohla odporučiť ministrom financií, aby Turecko pridali na zoznam, ktorý má byť zverejnený 5. decembra.

Krajiny EÚ sú zatiaľ rozdelené v názore, či voči týmto nespolupracujúcim jurisdikciám majú byť použité finančné sankcie. Zahrnutie Turecka na čiernu listinu môže poškodiť povesť krajiny a zvýšiť tlak na firmy v EÚ, aby tam obmedzili investície. Niekoľko krajín, vrátane Francúzska, podporuje aj represívne opatrenia, ako je zrušenie prístupu k medzinárodnému financovaniu. Rozhodnutie ale zatiaľ nepadlo.

Nemecký tlak

Možnosť začlenenia Turecka na zoznam prichádza v čase, keď Nemecko využíva svoj vplyv na medzinárodné rozvojové inštitúcie a snaží sa obmedziť financovanie Turecka zo štátnej banky KfW, Európskej investičnej banky (EIB) a Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Aj nemecké komerčné banky prehodnocujú svoje napojenie na Turecko, povedal agentúre Bloomberg informovaný zdroj. A to len niekoľko dní po tom, čo nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že EÚ by ako odpoveď na zásah voči demokratickým inštitúciám mala obmedziť predvstupové financovanie Turecka.

Dlhý zoznam

Podľa súčasného návrhu, do ktorého mal Bloomberg možnosť nahliadnuť, by na zozname malo byť 36 krajín, vrátane Srbska, Arménska, Cookových ostrovov, Marshallových ostrovov, Panamy a Tuniska.

Sedem karibských krajín dostalo kvôli nedávnemu vyčíňania hurikánov dodatočný čas na splnenie požiadaviek do februára. Celkovo bolo preverených 92 jurisdikcií a počíta sa s tým, že zoznam bude priebežne aktualizovaný.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:52