Reuters
StoryEditor

Európska komisia chce zaviesť kurzarbeit v každom štáte Únie. Dá na to 100 miliárd eur

02.04.2020, 12:58
Autor:
bsbsČTKČTK
​Európska komisia chce tiež rozšíriť už vytvorený krízový investičný fond o ďalšie peniaze určené na kohéznu politiku.

Európska komisia (EK) dnes zverejnila ďalší balíček podporných opatrení, ktoré majú pomôcť ekonomikám spamätať sa z najťažších dopadov koronavírusovej krízy.

Brusel v rámci nového systému podpory dočasného zamestnania ponúka členským krajinám až 100 miliárd eur, ktoré si chce komisia požičať s použitím vládnych záruk.

EK navrhla, aby nemeckú schému kurzarbeitu prijali všetky krajiny Únie, ako prevenciu pred prepúšťaním. 

​​EK chce tiež rozšíriť už vytvorený krízový investičný fond o ďalšie peniaze určené na kohéznu politiku.

Plánuje tiež ponúknuť poľnohospodárom pružnejšie čerpanie peňazí z fondov spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Pomoc aj pre Slovensko

Riešenie Európskej komisie víta aj minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa neho bude potrebné hľadať ideálny spôsob, ako pomôcť firmám na Slovensku.

“Bol som dnes doobeda vo Volkswagene, stretol som sa s vedením a bavili sme sa tiež o tom, ako konkrétne by mohlo, to čo my tu nazývame kurzarbeit vyzerať a budeme veľmi intenzívne hľadať riešenie, najmä pre veľké firmy.

Veľké firmy vedia pár týždňov počkať, oni nemajú problém s likviditou, ale nákladmi a budeme hľadať nejaké zmysluplné riešenie. Ako to bude presne vyzerať, vám teraz povedať neviem, ale ide o to nájsť primeranú rovnováhu medzi tým, aby to štát veľa nestálo ale aj aby oni nemuseli riešiť veľkú nezamestnanosť,” povedal počas rokovania vlády.

Riešenie krízy

"Každé dostupné euro v rozpočte EÚ bude využité na riešenie koronavírusovej krízy. Všetky pravidlá budú uvoľnené, aby umožnili rýchly a efektívny tok peňazí," vyhlásila dnes predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová, ktorá nový balík opatrení predstavila.

​Systém podpory označený skratkou SURE má pomôcť vládam všetkých krajín, ktorým chce komisia poskytnúť financie do celkovej spomínanej výšky.

Návrh musí schváliť všetkých 27 členských štátov Európskej únie.

Ďalšia pomoc

​Komisia chce k doterajším 37 miliardám eur z kohéznej politiky, ktoré už vyhradila na núdzové použitie, uvoľniť ďalšie peniaze pôvodne určené na rozvojové projekty, ktoré by mali po novom slúžiť pre zdravotníctvo a zasiahnuté sektory v jednotlivých štátoch.

Pružné prúdenie peňazí

Financie slúžiace na pokrytie potrieb spojených s pandémiou budú štáty môcť prevádzať medzi jednotlivými fondmi (Európskym fondom regionálneho rozvoja, Európskym sociálnym fondom a Kohéznom fondom).

Peniaze budú môcť aj pružne prúdiť medzi jednotlivými regionálnymi úrovňami či tematickými oblasťami. Štáty sa navyše nebudú musieť v niektorých prípadoch podieľať na projektoch vlastným spolufinancovaním.

"To je bezprecedentné a oprávňuje nás k tomu mimoriadna situácia, ktorá nastala kvôli šíreniu koronavírusu," zdôvodnila mimoriadnu flexibilitu fondov komisie.

Súhlas parlamentu aj Rady EÚ

V rámci podpory poľnohospodárstva a vidieka budú členské krajiny novo môcť čerpať z peňazí nevyužitých v programoch rozvoja vidieka, ktoré by inak museli vracať do spoločného rozpočtu.

Poľnohospodári budú podľa komisie mať možnosť vziať si zvýhodnené úvery až do výšky 200-tisíc eur.

Brusel tiež vyčlení na núdzové potreby spojené s krízou ďalšie tri miliardy eur, z ktorých desatina pôjde na nákup zásob ochranných prostriedkov a lekárskeho vybavenia pre rezervný fond únie

O rozdeľovaní zvyšných 2,7 miliardy eur bude komisia rozhodovať podľa aktuálneho vývoja pandémie a najakútnejších potrieb postihnutých krajín a regiónov.

Aby mohli z návrhov komisie členskej krajiny začať profitovať, musí ich najprv schváliť Európsky parlament a Rada EÚ.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-03-26 16:25:58 - Feat.: 0 - Title: "Je to úplne iné, ako všetky krízy doteraz." Mikloš pomenoval, koho najviac zasiahne pád ekonomiky 02 - Modified: 2020-03-27 12:33:14 - Feat.: 0 - Title: Plne súhlasím s Miklošom, vyhlásil Sulík. Pripustil, že štát zavedie kurzarbeit 03 - Modified: 2020-03-26 20:15:14 - Feat.: 0 - Title: Vyhliadky sú ponuré. Slovenská ekonomika je malá a bude veľmi trpieť, tvrdí známy český ekonóm 04 - Modified: 2020-04-02 08:55:30 - Feat.: 0 - Title: Nočná mora zakladateľov eura sa môže zhmotniť v Taliansku. Krajine hrozí zrútenie
01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:51