Každoročné Svetové ekonomické fórum otvorili v utorok vo švajčiarskom Davose. Zúčastňuje sa na ňom okolo tritisíc osobností z celého sveta.Reuters
StoryEditor

Člen výkonného výboru Svetového ekonomického fóra: Záujem o náš Davos raketovo rastie

23.01.2019, 23:00
Pre politických predstaviteľov, ktorí prídu na samit do Švajčiarska z celej planéty, je mimoriadne dôležitý dialóg s lídrami technologických firiem, tvrdí v exkluzívnom rozhovore pre HN Mirek Dušek, člen výkonného výboru Svetového ekonomického fóra.

Tento týždeň prebieha Svetové ekonomické fórum, ktoré každoročne pritiahne do švajčiarskeho Davosu stovky popredných politikov, podnikateľov aj expertov. Aká téma dominuje aktuálnemu ročníku podujatia a prečo ste si vybrali práve ju?
Témou, ktorá hýbe tohtoročným podujatím, je nová vlna globalizácie. My sme si spolu s ostatnými kolegami v Svetovom ekonomickom fóre uvedomili, že rýchlym vývojom technológií vstupujeme do ďalšej, už štvrtej fázy globalizácie. Mnoho ľudí pritom tvrdí, že súčasné štruktúry, ktoré máme k dispozícii najmä v medzinárodnom priestore, sú nedostačujúce. Myslia si to poprední politickí lídri, ako aj zástupcovia privátneho sektora, s ktorými spolupracujeme.

Môžete uviesť konkrétny príklad, v ktorom sa tieto nedostatky najvýraznejšie prejavujú?
Zoberte si napríklad obchod, ktorý sa rýchlo mení. Dnes sa obchoduje so všetkým, s tovarmi i so službami. Vo veľkom sa rozvíja e-commerce. Máme síce pravidlá Svetovej obchodnej organizácie či ďalšie zmluvy, tie však nie sú vždy dostatočné na to, aby regulovali spomínanú novú ekonomiku. V tomto zmysle hovoríme o štvrtej vlne globalizácie, ktorá pokrýva celý rámec aktuálneho podujatia v Davose.

Snažíte sa debatovať o tom, ako by tieto zmeny mali vyzerať?
Riešime najmä to, čo tento vývoj znamená pre predstaviteľov vlád, firiem a občianskej spoločnosti. Pretože štvrtá vlna priemyselnej revolúcie, ktorú práve zažívame, prináša množstvo nových technológií. Tie skutočne menia biznis aj mnohé iné veci s ním spojené. Prirodzene, väčšina týchto technológií sa vyvíja v súkromnom sektore, prípadne na akademickej pôde.


Ako môže do toho zasahovať štát?
Čo sa týka nástrojov štátnej správy, najmä toho, ako sa tieto technológie regulujú, prevláda pocit, že nie sú úplne dostatočné. Zaoberáme sa teda tým, ako umožniť, aby aj zástupcovia vlád a štátna správa celkovo dokázali na túto situáciu nejakým spôsobom reagovať. A to tak, aby tento vývoj nemal negatívne, ale, naopak, pozitívne dôsledky.

Hovoríte, že tieto otázky riešite s poprednými predstaviteľmi vlád, firiem aj občianskej spoločnosti. Kto je medzi týmito lídrami a na základe čoho ich pozývate?
Na Svetové ekonomické fórum pozývame predovšetkým ľudí, s ktorými spolupracujeme dlhodobo. Teda nielen tu v Davose, ale aj na iných úrovniach. Spomedzi politických lídrov, ktorí prišli tento týždeň do Davosu, by som spomenul napríklad novozvoleného brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. Máme tu tiež nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú spoločne s ďalšími premiérmi Európy ako Pedro Sánchez zo Španielska alebo Giuseppe Conte z Talianska.

Sú tam aj lídri krajín strednej Európy?
Áno. Je tu rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ako aj predstavitelia krajín Vyšehradskej štvorky. Bude tu slovenský premiér Peter Pellegrini, jeho český kolega Andrej Babiš, ako aj prezident a tiež predseda vlády Poľska. Celkovo tu máme viac ako 60 premiérov alebo prezidentov a vyše 300 ministrov z rôznych krajín z celého sveta.

Aké zastúpenie majú ostatné kontinenty?
Z Latinskej Ameriky tu budeme mať asi šesť premiérov, rovnako ako z Afriky. Z Blízkeho východu príde pravdepodobne sedem predsedov vlád. Zaujímavosťou je, že tu bude mať vystúpenie japonský premiér Šinzó Abe. Zrejme viete, že práve Japonsko tento rok predsedá skupine najväčších ekonomík sveta G20. Takže Abe bude hovoriť nielen o Japonsku, ale aj o tom, na čo sa Tokio bude sústreďovať počas svojho predsedníctva v skupine G20. A tiež o samite tejto skupiny, ktorý sa bude konať v japonskej Ósake.

Americký prezident Donald Trump a jeho delegácia zrušili účasť na tomto fóre. Vysvetlili vám Spojené štáty, prečo pristúpili k tomuto kroku?
Prezident Trump to zdôvodnil už predtým prostredníctvom svojho tweetu. Neskôr to vysvetlenie zverejnili aj médiá. K zrušeniu účasti došlo kvôli shutdownu, ktorý ochromil činnosť americkej vlády a jej inštitúcií. Prirodzene, my všetci z Davosu vývoj v Spojených štátoch pozorne sledujeme.

Vlani Trump do Davosu prišiel...
Áno. Práve na našom minuloročnom fóre predniesol prejav, v ktorom predstavil svoje myšlienky týkajúce sa americkej ekonomickej konkurencieschopnosti. Tento rok sa nám však z verejne známych dôvodov ospravedlnil. Sú to jednoducho veci, ktoré sa momentálne dejú v Amerike a my ich nedokážeme ovplyvniť.

Svet momentálne prechádza obchodnou vojnou, ktorú najzreteľnejšie cítiť vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou. Zasiahne tento konflikt nejakým spôsobom do priebehu fóra v Davose?
Samozrejme, určité pnutie v obchodných vzťahoch, teda nielen medzi Spojenými štátmi a Čínou, ale všeobecne medzi jednotlivými hráčmi, je jednou z hlavných otázok ekonomického fóra. Všetci vidíme určitú neistotu ohľadne medzinárodného obchodného režimu. Mnohí ekonómovia píšu analýzy, že ak to bude trvať dlhšie, tak by sa to následne mohlo negatívne odraziť na globálnom ekonomickom raste.

Veríte, že práve na vašom fóre sa podarí toto napätie aspoň trochu zmierniť?
Určite áno. Dúfame, že rozhovory, ktoré tu prebiehajú hlavne medzi Pekingom a Washingtonom, budú úspešné. Napokon, práve Čína je v Davose zastúpená na vysokej úrovni. Je tu čínsky viceprezident Wang Čchi-šan, ktorý tiež bude mať u nás vystúpenie.

Ako sa podľa vás bude konflikt v medzinárodnom obchode ďalej vyvíjať?
Boli sme svedkami istej transformácie v medzinárodnom obchodnom režime. Videli sme novú obchodnú dohodu, ktorú medzi sebou uzatvorili Mexiko, Kanada a Spojené štáty. Ide o istú variáciu Severoamerickej dohody o voľnom obchode, známej pod skratkou NAFTA.

Zažili podobné zmeny aj ostatné regióny planéty?
Áno. Boli sme napríklad svedkami úspešných rokovaní medzi Európskou úniou a Japonskom. V uplynulých mesiacoch sme tiež zaznamenali, že Afrika sa výrazne priblížila k dosiahnutiu dohody o voľnom obchode. Niektoré africké krajiny už medzi sebou v podstate uzavreli takúto zmluvu. Takže to všetko naozaj nie je iba o tom, že by v medzinárodnom obchode bola iba neistota. Došlo i k určitým pozitívnym výsledkom.

O účasť na Svetovom ekonomickom fóre je každoročne veľký záujem. Máte nejakú osvedčenú metódu, pomocou ktorej vyberáte účastníkov? A kontaktujete ich vy, alebo sa hlásia sami?
Účastníci prichádzajú na naše fórum nielen z radov predstaviteľov firiem a politických lídrov, ale aj zástupcov neziskových organizácií či akademickej obce. Čo sa týka politických predstaviteľov, pozvánky sú vyložene spojené s tým, čo je na programe konkrétneho samitu. My väčšinou už niekedy v lete máme určitú predstavu, o čom by hlavná téma mala byť. Potom na jej základe pozývame konkrétnych predstaviteľov.

Prichádzajú niektorí predstavitelia na fórum každoročne?
Samozrejme, sú tu aj niektoré stálice. Vždy tam však existuje nejaká flexibilita. Možno ste si všimli, že za posledných pár rokov sa stretnutie v Davose stalo takpovediac samitom špičiek štátov a vlád. Teraz tu máme zastúpené naozaj všetky kontinenty. Všetko je to na veľmi vysokej úrovni. Ako som však spomínal, každý rok je to trochu iné. Odvíja sa to od stanoveného programu.

Na základe čoho pozývate ostatných zástupcov z nepolitických oblastí?
Svetové obchodné fórum dlhodobo spolupracuje s neziskovými organizáciami aj so súkromným sektorom. Čo sa týka obchodnej sféry, máme členov a partnerov medzi firmami, ktoré spĺňajú určité kritériá. Podľa toho sú potom zastúpené aj v Davose.

Stáva sa, že niekto, koho pozvete, odmietne? Alebo musíte záujemcov odmietať skôr vy?
Ako som už spomínal, za posledné roky sme videli obrovský nárast záujmu zo strany politických predstaviteľov. Možno je to istá ukážka toho, že keď niektoré štáty prechádzajú určitými krízami, sú nútené vyrovnať sa nejakým spôsobom s problémami, ako je práve už spomínaný dosah technológií na rôzne ekonomiky. Ak máte napríklad hospodárstvo postavené vyložene na lacnej pracovnej sile, tak skrátka musíte riešiť fakt, že dochádza k robotizácii či ďalším dosahom technológií na vašu ekonomiku.

A práve na to slúži vaše fórum...
Presne tak. Preto je totiž pre politikov mimoriadne dôležitý dialóg s technologickými firmami a ďalšími medzinárodnými aktérmi. Týmto by som zároveň vysvetlil skutočnosť, že hoci vždy sme mali veľa politických predstaviteľov, za posledných pár rokov ich záujem ešte viac vzrástol.

Máte vy osobne priamy prístup k diskusiám najvyšších predstaviteľov, alebo sa niektoré rokovania konajú za zatvorenými dverami za účasti minimálneho počtu ľudí?
U nás je to štruktúrované tak, že Svetové ekonomické fórum pozve predstaviteľov. Následne pripraví a priamo na mieste organizuje oficiálny program, ktorý je k dispozícii všetkým pozvaným hosťom. My o všetkých týchto veciach hovoríme úplne otvorene, novinári o nich píšu v médiách. Ja osobne mám na starosti agendu Blízkeho východu. Všetci vieme, že v tomto regióne je viacero krízových oblastí. Ja sa teda zúčastňujem prevažne na akciách, ktoré sa týkajú práve Blízkeho východu.

O čo sa teda staráte na samite vy ako šéf pre Blízky východ?
Tým, že tu máme pomerne veľa ministrov zahraničných vecí z regiónu, sa snažíme pomáhať určitým diplomatickým iniciatívam. Máme tu teraz napríklad nového špeciálneho vyslanca OSN pre Sýriu Geira Pedersena z Nórska. Vidíme, že momentálne dochádza k určitej konsolidácii situácie v Sýrii. S Pedersenom a niektorými ministrami zahraničných vecí blízkovýchodných krajín teda budeme organizovať debatu.

Budú mať na túto diskusiu prístup všetci pozvaní hostia?
Nie, bude prebiehať za zatvorenými dverami. je to však pre dobro veci. Naším cieľom je pomôcť tomuto diplomatovi začať neformálny dialóg. Podobných vecí tu pritom máme viac, nielen ohľadne Sýrie. Riešime záležitosti týkajúce sa povedzme izraelsko-palestínskeho konfliktu. Kolegovia z iných regiónov majú zase dialógy na iné témy, napríklad v otázkach západného Balkánu.

Takže vaši kolegovia, ktorí majú na starosti západnú Európu, sa zúčastňujú na diskusiách povedzme s kancelárkou Angelou Merkelovou?
Môže to tak byť, ale nemusí. Samozrejme, môže tu dochádzať k bilaterálnym schôdzkam, na ktorých my nie sme prítomní. Ak ste napríklad členom delegácie určitej krajiny a chcete tu mať dvojstranné stretnutie s nejakým iným predstaviteľom, my vám na to poskytneme priestor. Potom je to už bilaterálna vec, ktorá sa môže konať aj bez našej účasti. Avšak my väčšinou máme zastúpenie na tých príležitostiach, ktoré sami organizujeme.

Fórum v Davose sa vždy koná v januári, ale určite máte vo vašej pozícii veľa práce celý rok. Čo robíte počas ostatných mesiacov?
Čo sa týka mojej agendy Blízkeho východu, máme už takú tradíciu, že takmer každý rok robíme menší Davos v tomto regióne. Tento rok sa to bude konať v Jordánsku na brehu Mŕtveho mora v spolupráci s tamojším kráľom Abdalláhom II. a vládou. Práve tento samit je aktuálnou náplňou práce môjho tímu teraz na jar. Máme však aj projekty, ktorým sa venujeme dlhodobejšie.

Ktoré projekty máte teraz na mysli?
Momentálne riešime napríklad dôsledky nových technológií pre niektoré ekonomiky Blízkeho východu, ktoré sú pomerne výrazné. Na téme priemyselnej revolúcie spolupracujeme s vládami viacerých krajín regiónu vrátane Spojených arabských emirátov. To je jeden projekt. Druhý projekt, ktorým sa v súčasnosti zaoberáme, sa týka menších firiem či startupov na Blízkom východe, hlavne v arabskom svete. Tam vznikla celkom zaujímavá situácia.

Blízky východ bol donedávna známy pomerne konzervatívnym vzťahom k biznisu. Zasahuje globalizácia a priemyselná revolúcia aj do tejto oblasti?
Nepochybne áno. Napríklad rodinné firmy s dlhodobou históriou, ktoré sa vždy venovali skôr tradičnejším odvetviam, teraz zakladajú fondy na podporu startupov. Dochádza tam k veľmi zaujímavému rastu práve takejto ekonomiky. A my im s tým pomáhame. Máme projekt, v rámci ktorého spolupracujeme s vládami a veľkými spoločnosťami, aby mohli lepšie rozvíjať obchodné vzťahy s menšími firmami a startupmi. Takýchto projektov máme viac.

Prišli firmy z tejto oblasti aj do Davosu?
Áno, samozrejme. Máme tu zastúpené najväčšie firmy z Blízkeho východu. V Davose sú členovia a partneri Svetového ekonomického fóra. Prostredníctvom nich máme zastrešenú celú komunitu týchto firiem. Na viacerých projektoch potom s nimi spoločne pracujeme. Práve v tomto spočíva naša dôležitá činnosť na Blízkom východe.

Ako ste sa vôbec na vašu pozíciu dostali a koľko rokov už pracujete pre Svetové ekonomické fórum?
Určitý čas som sa venoval medzinárodným vzťahom. Pracoval som na americkom veľvyslanectve v Prahe. Ako pomerne mladý človek som sa naučil po arabsky a zhruba rok som pôsobil na americkej ambasáde v irackom Bagdade. Potom som úplne normálne prišiel na konkurz do Svetového ekonomického fóra. Vzali ma a dnes som tu už dvanásty rok.

O Davose, podobne ako o Bilderbergu, sa šíria rôzne konšpiračné teórie, napríklad že mocní tohto sveta si tam rozdeľujú svetovládu. Aká je pravda, reálne sa tam o niečom dôležitom rozhoduje, alebo sú to skôr nezáväzné diskusie či konzultácie?
Je to v skutočnosti akási verejná platforma. Neverili by ste, koľko sa tu naozaj zaujíma o to, akým spôsobom by sa svet dal zmeniť k lepšiemu. Napríklad ľudia, ako je zakladateľ Microsoftu Bill Gates, ktorý sa momentálne venuje svojej nadácii spolu so svojou ženou Melindou. Dali miliardy dolárov na očkovanie v Afrike a podobné veci. Sú to ľudia, ktorí sa tu snažia nejakým spôsobom spojiť s vládnymi činiteľmi a pomôcť určitej veci. To je jedna vec, ktorou sa naše fórum zaoberá. Sme teda istou platformou práve pre takéto iniciatívy.

Znamená to, že u vás dominujú témy týkajúce sa pomoci tretiemu svetu?
Riešime veci, ktoré sa týkajú rozvojového sveta a iných oblastí. Zároveň tu však dochádza aj k debatám o makroekonomike a o tom, čo nás všeobecne čaká v tomto roku. Máme tu takisto rôzne diplomatické stretnutia, ktoré sa týkajú každého regiónu. Teda nielen rozvojových krajín Afriky či Blízkeho východu, ale práve vyspelých ekonomík Európy alebo štátov Latinskej Ameriky.

Takže všetky konšpirácie odmietate?
Samozrejme. Celý náš program je verejne prístupný. Je tu mnoho novinárov. Svetové ekonomické fórum je de facto najväčšou nešportovou udalosťou z hľadiska mediálneho pokrytia na svete. To znamená, že je to tu skutočne veľmi dobre pokryté médiami. Hostíme tu dohromady viac ako tritisíc účastníkov, ktorí majú veľmi rozmanitý program, od oficiálnych zasadnutí až po bilaterálne schôdzky. Prišli sem práve z toho dôvodu, že sa tu snažia vyriešiť určitý problém alebo sa informovať o aktuálnom trende, ktorý by mohol ovplyvniť či už ich firmu, štát alebo napríklad neziskovú organizáciu.

Kto je Mirek Dušek
Rodák z Prahy je absolventom medzinárodných štúdií na univerzite v britskom Readingu. Pôsobil na amerických veľvyslanectvách v Prahe aj irackom Bagdade. Od roku 2007 pracuje pre Svetové ekonomické fórum. V roku 2013 sa stal jeho šéfom pre oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky. Je zároveň členom výkonného výboru fóra. Zúčastňuje sa na konferenciách po celom svete, v septembri 2017 napríklad vystúpil ako hosť na prestížnom izraelskom Inovačnom festivale DLD Tel Aviv.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:25