StoryEditor

Carry trading - obchodná stratégia

02.03.2009, 06:54
Páčilo by sa lacno si požičať a výhodne požičané umiestniť? Carry trading je špeciálna, ale čoraz viac populárnejšia obchodná stratégia, hlavne na menových trhoch. Je založená na výraznom rozdiele úrokových sadzieb (úrokový diferenciál) medzi menou, v ktorej sa požičiava, a menou, v ktorej sa kupuje investičný nástroj (aktívum).

V takom prípade potom naozaj platí, že sa lacno požičiava a výhodne požičané peniaze sa umiestňujú. Najjagavejším príkladom nízko úročenej meny je japonský jen (JPY). Japonská ekonomika dlhodobo zápasí s rozbehnutím ekonomiky, a preto japonská centrálna banka po mnoho rokov uplatňovala politiku nulových úrokových sadzieb. Až v júni 2006 došlo k zvýšeniu na 0,25 % a vo februári 2007 na 0,50 %.

Čo to znamená? Napríklad to, že ak má človek voľné peniaze, určite s nimi „nepobeží" do Japonska, aby si ich umiestnil na japonskom peňažnom trhu. Veď 10-ročné peniaze sú tam úročené cca na úrovni niečo nad 1,5 % p. a. Opačný smer je už zaujímavejší. Zobrať japonské jeny a hľadať ich umiestnenie niekde vo svete.

Klasickým príkladom carry tradingu sú americké štátne dlhopisy s dlhodobým priemerným výnosom 4,6 % p. a. Postup je jednoduchý: požičať si japonské jeny, konvertovať ich do amerického dolára, kúpiť štátne dlhopisy a dosiahnuť zisk 4,1 % po odpočítaní nákladov vo výške 0,50 %.

Ázijskí investori praktizujú túto formu už mnoho rokov či skôr desaťročí. Američania sú z toho celí natešení, že niekto kupuje tie ich zelené bankovky a za ne ešte „divnejšie" (t. j. absolútne ničím nekryté) dlhopisy. To im umožňuje ďalej zvyšovať svoju zadlženosť a z Japonska sa stal medzičasom dlhodobo najväčší veriteľ sveta. Síce ich už Čína predbehla, ale to je už iná téma. Peňažný trh však prináša ešte výnosnejšie možnosti carry tradingu.

Z vyspelých ekonomík má napr. britská libra (GBP) súčasné úročenie 5,25%, austrálsky dolár 7,00 % a novozélandský dolár až 8,25 %. Po odrátaní 0,50 %, čo sú náklady na japonský jen, sa dosiahne výnos. Všetky tieto meny sa považujú za hlavné meny, vhodné na carry trading. Existujú aj iné možnosti.

To však treba (z hľadiska svetového finančníctva) ísť do exotiky. Susedné Maďarsko má v súčasnosti úroky už len 7,50 %, ale taká Juhoafrická republika 11,00 %, Brazília 11,25 %, Island 13,75 % a Turecko 15,75 %. Jeny sa zamenia za turecké líry (TRY) a za ne nakúpia turecké štátne dlhopisy s úročením aj 20 % p. a. To už je zaujímavý výnos.

Riziko takého investovania

Je len jediné, a to je vývoj kurzu. Všetky tieto výpočty fungujú, ak je kurz vyrovnaný. V tom lepšom prípade, ak sa vyššie úročená mena posilňuje, je to dokonca ešte lepšie, pretože okrem už vypočítaného úrokového diferenciálu sa dá získať aj kurzový výnos.

Ako to funguje v praxi?

Graf GBP/JPY ukazuje vývoj kurzu za posledné tri roky. Ak niekto vstúpil do menovej pozície na posilnenie libry oproti jenu (long) napr. pred tromi rokmi na úrovni 194 JPY za GBP a stále má túto pozíciu otvorenú, tak sa určite teší. 

Peter Karailiev, Sevisbrokers Finance, o. c. p.

Článok vyšiel v časopise Investor.

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:06