StoryEditor

Ako to funguje v praxi?

02.03.2009, 07:15
Graf GBP/JPY ukazuje vývoj kurzu za posledné tri roky. Ak niekto vstúpil do menovej pozície na posilnenie libry oproti jenu (long) napr. pred tromi rokmi na úrovni 194 JPY za GBP a stále má túto pozíciu otvorenú, tak sa určite teší.
Súčasný kurz 217 znamená viac ako 11-percentný kurzový zisk (hoci pred pol rokom to bolo až 28 %) a navyše chcený úrokový diferenciál 5,00 % počas celých 3 rokov.

Vývoj menového páru GBP/JPY

Pri ostatných hlavných menách sú grafy podobné. Pri carry tradingu je, ako aj pri iných stratégiách, dôležitý vstup do pozície a, samozrejme, aj výstup. Dlhodobo dobrá nálada je občas striedaná averziou, či skôr vyberaním ziskov, a to dáva signály na vstup a výstup z pozície. Dôležité sú aj očakávania vývoja úrokových sadzieb.

Ako ukazuje graf TRY/JPY, vlna carry tradingu na tomto páre trvá niekoľko mesiacov, a potom prichádza opúšťanie pozícií, ako vidno napr. vo februári a v júli 2007. Vhodným miestom na vstup do carry pozície je začiatok novej vlny (A) a optimálnym momentom na výstup z pozície sú prvé náznaky averzie (B), alebo sa pozícia drží až do kurzu ako pri vstupe a hrá sa len na úrokový diferenciál (C).

Ako bolo vidieť pri libre, takátopozícia môže byť otvorená aj mnoho rokov, a o to pri carry tradingu ide. Čím dlhšie je pozícia otvorená, tým lepšie. Pri menových operáciách na peňažnom trhu (FOREX) netreba fyzicky kupovať žiadnu menu, všetko sú to deriváty bez dodania. Navyše, je možné otvárať pozície, pri ktorých nie je nevyhnutné disponovať celou sumou peňazí, ale len jej zlomkom (zálohou - margin).

Používajú sa tu tzv. pákové efekty, ktoré pri hlavných menách môžu byť napr. 100:1 a pre ostatné aj 50:1. V takom prípade treba na krytie pozície len stotinu hodnoty, resp. to umožní otvoriť 100-násobne väčšiu pozíciu. Uvedené výpočty potom stačí násobiť stomi, a ak to ide dobre, dosiahne sa 100-násobný zisk. Výnos z úrokového diferenciálu v tom prípade, napr. pri GBP/JPY, predstavuje nie 5,00 % p. a., ale 500 % p. a. (páka 100:1) a pri TRY/JPY nie 15,25 % p. a., ale 762,50 % p. a. (páka 50:1),

To je ten pravý carry trading, na ktorý hrajú státisíce inštitucionálnych, ale aj individuálnych špekulantov po celom svete. Stali sa skutočnou silou menového trhu a veľkosť ich pozícií predstavuje bilión amerických dolárov. Z carry tradingu sa stal tvorca trhu, určovateľ vývoja kurzov vysoko úročených mien oproti nízko úročeným menám.

Sila nejakej meny už preto nie je závislá len od úrovne danej ekonomiky, ale aj od chcenia carry traderov, kam jednotlivé kurzy chcú dotlačiť. Ako príklad je turecká mena, ktorá je aj vďaka carry tradingu umelo posilňovaná (v súčasnosti sa hovorí o približne 20-percentnom nadhodnotení).

Centrálne banky sú často bezmocné a jedinou ich možnosťou je dlhodobá kontrola inflácie, a tým aj udržiavanie úrokových sadzieb na rozumnej úrovni. Kto sa rozhodne otvoriť si nejakú menovú pozíciu, ktorá patrí pod záujem carry traderov, tak je lepšie byť na ich strane ako proti nim. V ich prospech hrá úrokový diferenciál, a to je dnes, pri možnostiach finančných derivátov, veľké lákadlo.

Peter Karailiev, Sevisbrokers Finance, o. c. p.

Článok vyšiel v časopise Investor.

 

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:19