StoryEditor

Štátne a podnikové dlhopisy

10.03.2009, 15:08
Autor:
FinwebFinweb
Štátne dlhopisy majú všeobecne zanedbateľné úverové riziko (krach štátu), naopak riziko podnikových dlhopisov je podstatne vyššie.

Štátne dlhopisy

Štátne dlhopisy majú všeobecne zanedbateľné úverové riziko (krach štátu), naopak riziko podnikových dlhopisov je podstatne vyššie (riziko nesplatenia – tzv. úverové riziko),“ upozorňuje Vladimír Gešperík zo spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p.,a.s.

Pri štátnych dlhopisoch ide o cenné papiere emitované vládou. Slúžia k pokrytiu schodku štátneho rozpočtu, k financovaniu investičných projektov, k vybudovaniu ciest a iných infraštruktúr. Dlhopisy sú medzi investormi veľmi obľúbené pre takmer nulové riziko nesplatenia  investovaných prostriedkov a pre nižšie nominálne hodnoty (spravidla 333 eur). Atraktivitu štátnych dlhopisov podkopáva nižšie zhodnotenie prostriedkov, podmienené nízkym rizikom.

Podnikové dlhopisy

Podnikové dlhopisy vydávajú podniky pre širokú investorskú verejnosť i pre inštitucionálnych investorov. S podnikovými dlhopismi je späté vyššie riziko ich nesplatenia, preto ponúkajú vyšší výnos ako štátne a komunálne tituly.

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:58