StoryEditor

Bitka bánk o miliardy pokračuje

25.10.2009, 17:00
Boj slovenských bankových domov o naše úspory sa ešte nekončí. Peniaze, ktoré sme si hromadne nosili do bánk pred prechodom na euro, sa počas tohto roka postupne vracajú späť do obehu.
Svoje úspory sme si však ukladali najmä na ročné termínované vklady, kam poputovalo viac ako 76,5 miliardy korún, čiže dve a pol miliardy eur. „Väčšina z týchto miliárd sa práve uvoľňuje,“ potvrdzuje Martin Dzúr z Poštovej banky.

Termínované vklady

Peňažné ústavy sa o tento balík peňazí uchádzajú rôznymi spôsobmi. Viaceré vyrážajú do „boja“ s novými vkladovými produktmi. Rovnaké zhodnotenie, na aké ste si zvykli pred rokom, však tentoraz nečakajte. „Banky prinášali vlani zhodnotenia aj štyri – päť percent ročne na termínovaných vkladoch. Také úroky tak skoro neuvidíme. V roku 2009 sa úrokové sadzby dostali na normálnejšie úrovne,“ hovorí Vladimír Dohnal, analytik Symsite Research. Súčasné úroky sú však vyššie, ako boli pred pár týždňami.
Najčastejšie sa v ponuke bánk vyskytujú termínované vklady. „Sú v každom čase vhodné pre konzervatívnych klientov, ktorí očakávajú štandardný výnos na bezpečnom produkte,“ komentuje Štefan Panenka, vedúci oddelenia depozitných produktov Slovenskej sporiteľne.
S ročnou viazanosťou ponúkajú najvýhodnejšie termínované vklady J&T Banka s 3,6-percentným úrokom pri vklade minimálne 30-tisíc eur, v Privatbanke vám stačí hotovosť 250 eur s úrokom 3,33 percenta.
O niečo vyššie výnosy nájdeme pri termínovaných vkladoch s dlhšou viazanosťou. Napríklad UniCredit Bank poskytuje 3,6-percentný úrok počas štyroch rokov, Dexia banka ponúka pri trojročnom vklade štvorpercentné ročné zhodnotenie. OTP banka sa snaží pritiahnuť klientov na 3,31-percentný úrok počas dvoch rokov.

Odmena za vernosť

Viaceré banky odmeňujú svojich klientov za vernosť. „V prípade, ak sa náš klient rozhodnete pokračovať v zhodnocovaní finančných prostriedkov našimi termínovanými vkladmi a predĺži si viazanosť o ďalších trinásť mesiacov, získa špeciálnu vernostnú úrokovú sadzbu s bonusovým úrokom,“ informuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. VÚB banka zasa predstavila bonusový termínovaný vklad na šesť mesiacov. Pri každom obnovení vkladu banka umožňuje získať vyšší úrok.
Niektoré bankové domy nelákajú klientov len na štandardné termínované vklady, ale ponúkajú aj vklady s garantovanou a bonusovou časťou. Tatra banka rozbehla riadený vklad na štyri roky s 1,3-percentným ročným úrokom s možnosťou získať dodatočný bonusový úrok, ktorý závisí od zhodnotenia podkladového indexu. ČSOB ponúka podľa hovorkyne Zuzany Francúzovej kombináciu termínovaného vkladu a investičného produktu, pri ktorom majú klienti možnosť získať úrok do výšky 5,1 percenta.
Niektoré peňažné ústavy šijú produkty na mieru súčasnému ekonomickému podnebiu. Poštová banka tak prichádza na trh s neviazaným termínovaným vkladom s 2,5-percentným úrokom, pričom klienti si môžu vybrať peniaze kedykoľvek.

Iné možnosti

Banky majú v zálohe aj iné alternatívy. Napríklad Slovenská sporiteľňa umožňuje investovať do dlhopisov. „Pre klientov, ktorí očakávajú vyššie výnosy a sú ochotní investovať peniaze na dlhšie obdobie, banka ponúka emisiu dlhopisov Best Garant. Za päť rokov umožňuje získať výnos až 5,2 percenta za každý rok,“ hovorí Štefan Panenka. V Dexia banke je zasa možné zainvestovať do štvorročných hypotekárnych záložných listov s 4,1-percentným ročným úrokom.
O naše úspory sa bije aj Wüstenrot stavebná sporiteľňa, ktorá pri trojročnej viazanosti poskytuje dvojpercentné ročné zhodnotenie plus šesťpercentný úrokový bonus na vklady uskutočnené počas prvých dvanástich mesiacov od uzatvorenia zmluvy. 
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:41