StoryEditor

Kým sa nevyrieši fiškálny útes, neporastieme

03.12.2012, 08:42
Začiatok posledného novembrového týždňa sa niesol v znamení Grécka.

Ministri financií krajín Eurozóny začali rokovať v pondelok spolu s MMF a ECB o možnosti ďalšieho podporného balíčka pre dlhmi sužovanú južanskú krajinu, prípadne ďalšieho odpúšťania dlhov, ktoré veľmi podporovala predsedníčka MMF, Christine Lagardeová, no v tento deň sa nijako nedohodli a preto poklesli všetky akciové trhy v Európe. V USA sa vrátili kongresmani do práce a začali tvrdo pracovať na dohode ohľadne rozpočtu na budúci rok, aby predišli automatickým škrtom a zvyšovaniu daní v nadväznosti na pád z fiškálneho útesu. V utorok ráno, takmer po 13 hodinách rokovaní, sa nakoniec ministri financií a medzinárodní veritelia dohodli, že dlh helénskej republiky sa do roku 2020 zníži na 124 percent HDP. Má to byť vďaka dodatočnému balíčku vo výške 44 mld. EUR, zníženiu úrokov na dlhopisoch a predĺženiu splatnosti úverov. Po týchto vyhláseniach sa darilo aj trhom, ktoré si v tento deň pripísali rast a dokonca aj kráľovský menový pár atakoval na chvíľu hranicu 1.30 EURUSD, ale v tento deň sa ešte neodvážil rásť nad túto úroveň a ukončil obchodný deň so stratou 0.30 percenta. V utorok zverejnila svoju prognózu rastu svetovej ekonomiky OECD, ktorá tvrdí, že tento rok svet porastie len o 2.9 percent, z pôvodných 3.4 percent a v roku 2013 o 3.4 percent. Pričom odhad bol až 4.2 percent. V strede týždňa, sa nechal počuť hovorca gréckej vlády, že po poslednom summite európskych lídrov, je kapitola o Grexite uzatvorená. Pričom analytici sú už z doterajších skúseností veľmi skeptickí, či Grécko dokáže plniť konsolidáciu verejných financií na požadovanej úrovni. Vo Francúzsku zverejnili v stredu dáta o nezamestnanosti, ktorá sa vyšplhala na najvyššiu úroveň za posledných 14 rokov a v súčasnosti dosahuje hodnotu 10.8 percenta. Na druhej strane Atlantiku bola aj v stredu na programe tzv. otázka „fiscall cliff“. Hovorca republikánov Boehner tvrdil, že je naozaj optimistický v otázke dohody medzi kongresom a znovuzvoleným prezidentom Obamom.

Vo štvrtok sa stretol prezident Obama s elitnými zástupcami amerického podnikateľského prostredia. Všetci šéfovia najväčších spoločností v USA, ktorí sa zúčastnili stretnutia súhlasili so zvýšením daní pre najbohatších občanov. To dáva akú-takú nádej, že by sa dohoda mohla prijať do konca januára. Avšak ku konečnej dohode vedie ešte dlhá cesta. Vo štvrtok boli zverejnené revidované HDP za 3Q, ktoré sa zvýšili na hodnotu 2.7 percenta, z pôvodnej úrovne 2 percentá. Taktiež sme sa dozvedeli, že počet nových žiadostí o nezamestnanosť, ktoré vzrástli o 393 tisíc, pričom očakávania boli len o tisíc ľudí menej. Zo zasadnutia BoE sme sa dozvedeli, že existuje možnosť, že britské banky budú potrebovať zvýšiť kapitál, čo by bol pre niektoré banky dosť veľký náklad.

V posledný deň mesiaca prišli nepríjemné správy pre Eurozónu, kde vzrástla miera nezamestnanosti na úroveň 11.7 percenta, čo predstavuje nárast o 0.1 percenta. V piatok sa v USA nedohodli na žiadnych podrobnostiach pri riešení fiškálneho útesu a dokonca sa špekuluje, že by takéto riešenie nemuselo prísť ani do konca roka. Prezident Obama ale naznačil, že najradšej by videl vyriešenú otázku rozpočtu do Vianoc.

Z korporátnych akcií nás minulý týždeň zaujala spoločnosť ThyssenKrupp, ktorá stratila v uplynulom týždni až -7 percent. Bolo to zapríčinené tým, že spoločnosť Credit Suisse znížila odporúčania na nákup akcií najväčšej nemeckej oceliarne. Toto zníženie odporúčaní pramenilo z možnosti, že spoločnosť ThyssenKrupp stratí predajom svojej americkej divízie až 10 miliárd EUR.

Ďalšou spoločnosťou, ktorá nás zaujala, bola francúzska spoločnosť vyrábajúca oceliarske komponenty Vallourec, ktorá rástla v uplynulom týždni o 4 percentá po tom, čo zverejnila plán na zdvojnásobenie kapacít svojho Technologického centra v Hustone, ktoré bude prinášať nové inovatívne produkty.

V prvý decembrový týždeň môžeme očakávať tieto makroekonomické dáta: maloobchodné tržby z Austrálie, index nákupných manažérov z USA, oficiálna diskontná sadzba a index nákupných manažérov v službách z Veľkej Británie, hlavná úroková sadzba Eurozóny, nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti v USA, čínska miera inflácie, výrobná produkcia z Veľkej Británie, miera nezamestnanosti z USA a Kanady.

František Bizovský

Capital Markets

 

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:24