StoryEditor

Zvýšenie peňazí do Fondu má účel

Rozhovor s bývalým viceguvernérom Českej národnej banky Luďkom Niedermayerom pre HN.

Nie je vylúčené, že akútne ohrozená môže byť už čoskoro niektorá krajina mimo eurozóny, tvrdí Niedermayer.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy pred summitom povedal, že ak nebude dosiahnutá dohoda, nebude už žiadna druhá šanca zachrániť eurozónu...

Tieto úvahy tu sú, no ja som stále nevidel ani len jediný náznak toho, že niečo také sa dá s rozumným nákladom a bez totálneho otrasu celej Európy realizovať. Politici toto riziko zdôrazňujú čiastočne aj preto, aby vytvorili situáciu, keď riešenia sa nebudú môcť ďalej odkladať. Vo vzťahu k verejnosti je však takáto taktika nebezpečná.

Bol teda summit prelomový?

To sa, samozrejme, ukáže až vtedy, či finančné trhy jeho závery prijmú, alebo nie. Ako podstatné sa tu však javia dve veci. Prvou je schopnosť eurozóny sa na predstavenom riešení celkom rýchlo dohodnúť. Druhou je zväčšujúca sa priepasť medzi Veľkou Britániou a kľúčovými krajinami eurozóny, teda Nemeckom a Francúzskom. Obe totiž naznačujú možnosť, kam sa únia môže ďalej uberať.

Narážate na informácie o rozdelení Európy na dvojrýchlostnú?

Tie podstatné naozaj môžu byť, no nemyslím si, že jeden summit a diskusia o jednom pláne spôsobia rozdelenie Európy. To, že krajiny eurozóny aj vďaka súčasnej kríze sú ochotné postupovať spoločne a dopredu, napríklad aj k vyššej integrácii, čo nie je prípad tohto rozhodnutia, sa zdá byť jasné.

 

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:29