StoryEditor

Menový fond sa priznal (komentár)

15.10.2012, 17:50
Celý prístup fondu k šetrnosti stráca svoju vedeckú, ako aj praktickú použiteľnosť.

Veľkým príbehom tohto týždňa je priznanie MMF, že fiškálny multiplikátor nie je 0,5, ale v skutočnosti 0,9 – 1,7.

To vlastne nie je veľká, ale obrovská novinka. Uvedomenie a potom priznanie si tohto faktu je pre MMF kľúčové, pretože to ovplyvňuje výhľady na rast a deficit rozpočtov vo všetkých ekonomikách. Poďme sa na to pozrieť prostredníctvom matematiky!

Fiškálny multiplikátor definuje, že jedno percento úspor bude krajinu stáť na raste HDP 0,5 percenta. MMF ale teraz hovorí, že je to viac. Preto celý prístup fondu k šetrnosti za každú cenu stráca svoju vedeckú, ako aj praktickú použiteľnosť. Keď je fiškálny multiplikátor väčší ako dve percentá, ide o v ekonomike extrémne rýchlu špirálu. Ordinovali sme pacientovi diétu, ktorá ho zabila skôr, ako ho stihla uzdraviť, keďže za každé percento znížených výdavkov stráca krajina dve percentá rastu. Čím väčšiu dieru vykopete, tým ťažšie je vyliezť späť hore! Myslíte, že rozhodnutie MMF stanoviť v súčasnosti 1,7 percenta ako vrchný interval tejto škály je náhodné? Ťažko.

Skutočnosť, že o tom ako jediné informovali Financial Times, je veľmi blízko škandálu. Hovorí nám to, že anglo-saská tlač potrebuje za každú cenu veľmi podporovať keynesiánstvo (kupovanie času, maximum intervencií a pretvarovať a predlžovať) z politických dôvodov. Nie preto, že hľadá skutočné riešenia krízy, ktorá sa už ako systémové riziko vymyká spod kontroly.

MMF zvýšil toto systémové riziko zmenou doby návratnosti v kalkuláciách centrálnych plánovačov (oveľa menší rast a vyšší fiškálny/štruturálny deficit). Trh to vedel. Predpovede MMF, ktoré diktovali odporúčania pre riešenia dlhovej krízy, boli totiž tak naivné. MMF je ironicky považovaný za experta, hoci má pri úsilí pomáhať viac skúseností so zlyhaním ako s úspechom – Ázijská kríza, Rusko, európska dlhová kríza! MMF žiada o vašu trpezlivosť – hra predlžovania a pretvarovania je tu!

Je smutné, že to trvalo tak dlho. To, čo teraz potrebujeme, je tvorba dôveryhodných predpovedí pre kľúčových nositeľov rozhodnutí, ktoré by politici nemohli zneužiť. MMF začal. Vezme to FED, ECB a Bank of Englad na vedomie? Zredukuje Kongresový rozpočtový úrad v USA predpoveď rastu? Pravdepodobne nie, ale priznanie MMF tento týždeň mení hru. Nemôžete sa prešetriť k prosperite, už vôbec nie v očiach centrálnych plánovačov. Priznanie MMF tiež dokazuje to, čo vieme už dlhý čas: Makro smrdí!

Nakoniec to najdôležitejšie: tvorí to potrebu niečoho nového. Túto tému by som chcel zdôrazniť. Poďme pracovať na tvorbe základov pre mikroekonomiku, ktorá vytvorí nové pracovné miesta. Silnejší multiplikátor, po tom všetkom, je stále ten, že vezmeme človeka z radu nezamestnaných a dáme mu prácu. To zredukuje jemu potrebnú podporu, tým že sám začne zarábať zdaniteľný príjem. Je pravdepodobne menej chorý, cíti sa lepšie a zarába viac. Takže skutočná zmena, ktorú MMF a ďalší centrálni plánovači potrebujú, je uvedomiť si: môžete pomôcť len tým, že idete preč a urobíte si voľno. S&P 500 (mimo finančných) má ROE (Return of Equity)tento rok viac ako 20 percent. Je to založené na ekonomike rastúcej dvomi percentami! Potrebujete viac dôkazov?

Prezident Clinton je vo vytváraní podmienok pre rast jeden z najúspešnejších amerických prezidentov v histórii. Čo politické okrem fajčenia cigár za osem rokov urobil? Nič. Belgicko bolo bez vlády takmer dva roky a každý makroekonomický ukazovateľ sa počas tohto obdobia zlepšil. Podčiarknuté, zrátané. Poďme na pár rokov mimo dosahu makra a budeme na tom lepšom mieste.

Steen Jakobsen

hlavný ekonóm Saxo Bank

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:40