StoryEditor

Päť dní od katastrofy. Svetová banka varuje pred krízou v USA

13.10.2013, 18:43
Situácia v Amerike sa musí vyriešiť veľmi rýchlo. Inak prídu dôsledky, ktoré by pocítil celý svet.

Spojené štáty spôsobia globálnu ekonomickú katastrofu, ak včas neprídu s plánom na zvýšenie dlhového limitu americkej vlády a neodvráti tak hrozbu jej neschopnosti splácať dlhy. Uviedol to podľa agentúry Reuters prezident Svetovej banky Jim Yong Kim.

Americká vláda nemá kvôli sporom v Kongrese od minulého utorka peniaze na bežnú prevádzku. Pokračovanie sporov by mohlo viesť až k neschopnosti zvýšiť dlhový strop, takže by vláde mohli už vo štvrtok dôjsť peniaze na splácanie dlhov.

"Nachádzame sa teraz päť dní od veľmi nebezpečného okamihu. Vyzývam amerických politikov k rýchlemu riešeniu," uviedol Kim. "Nečinnosť by mohla viesť k vyšším úrokovým sadzbám, poklesu dôvery a spomaleniu hospodárskeho rastu," dodal. "Mohla by to byť katastrofálna vec pre rozvíjajúce sa krajiny, čo by následne výrazne poškodilo aj vyspelé ekonomiky," vyhlásil.

Riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová už vo štvrtok varovala, že ak Američania dlhový strop včas nezvýšia, výsledkom by mohli byť vážne škody nielen v americkej ekonomike, ale v celom svetovom hospodárstve.

Pred negatívnymi dôsledkami neschopnosti Spojených štátov splácať svoje dlhy cez víkend varovali takisto vedúci predstavitelia troch popredných svetových bánk. Generálny riaditeľ najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank Anshu Jain uviedol, že dôsledky by boli "absolútne katastrofálne". "Bola by to veľmi rýchlo sa šíriaci smrteľná choroba," dodal.

Jain sa rovnako ako generálny riaditeľ najväčšej americkej banky JPMorgan Chase Jamie Dimon a šéf francúzskej bankovej jednotky BNP Paribas Baudouin Prot domnieva, že neschopnosť vlády USA splácať dlhy by mala dramatický vplyv na hodnotu amerických dlhopisov aj doláru a pravdepodobne by uvrhla svetovú ekonomiku do novej recesie.

Senát zamietol snahu demokratov o zvýšení dlhového stropu len do budúceho roka. Návrhy republikánov odmietol Biely dom už v piatok.

Po sobotňajšej schôdzke šéfov oboch strán v Senáte ale predseda demokratických senátorov Harry Reid vyhlásil, že by chcel dohodu s republikánmi dosiahnuť do pondelka. "Keď hovorím teraz, myslím tým v najbližších 48 hodinách," povedal senátor. Podľa demokratického senátora Dicka Durbina je cieľom dosiahnuť dohodu medzi oboma stranami v Senáte pred tým, než sa v pondelok otvoria finančné trhy.

Dohoda by sa mala týkať otvorenia čiastočne uzavretých federálnych úradov aj zvýšenia dlhového limitu, kde je limit do štvrtka.

Aj keby sa ale senátorom nakoniec podarilo dať dohromady návrh na ukončenie rozpočtovej krízy a zvýšenie dlhového stropu, budú potrebovať podporu aspoň časti republikánov, aby prípadné návrhy prešli v Snemovni reprezentantov.

Lenže táto podpora nie je vôbec istá. Republikánski poslanci zatiaľ vytrvalo odmietali financie odblokovať v nádeji, že sa im podarí oddialiť prezidentovu zdravotnú reformu, ktorú médiá prekrstili na "Obamacare".

01 - Modified: 2005-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dolár sa posilňuje na všetkých frontoch
01 - Modified: 2024-03-07 06:43:47 - Feat.: - Title: Snemovňa Spojených štátov schválila prvý balík na zaistenie federálneho rozpočtu 02 - Modified: 2024-03-02 08:17:00 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden podpísal zákon na odvrátenie tzv. shutdownu 03 - Modified: 2024-03-01 06:29:48 - Feat.: - Title: Americký Kongres schválil dočasné opatrenie na odvrátenie shutdownu 04 - Modified: 2024-01-05 10:16:34 - Feat.: - Title: Dosiahli Spojené štáty bod zlomu? Rekordné dlhy ohrozujú stabilitu Ameriky 05 - Modified: 2023-11-17 08:09:36 - Feat.: - Title: Biden podpísal dočasný plán na odvrátenie tzv. shutdownu
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:18