StoryEditor

"Na marihuane zarábam vyše milióna mesačne"

20.04.2013, 16:00
Autor:
zajzaj
Americký podnikateľ (na snímke) veští marihuanovému biznisu zlaté zajtrajšky.

Zoznámte sa. Volá sa Justin Hatfield a na marihuane zarába mesačne v priemere 1,5 milióna amerických dolárov (asi 1,15 milióna eur). Nie je však členom žiadneho pouličného gangu či drogového kartelu, marihuany sa totiž nemusí ani dotknúť. Ako je to možné? 

Čoraz viac amerických štátov legalizuje užívanie marihuany na medicínske účely a trh s ňou preto rýchlo rastie. Hatfield zacítil príležitosť a založil stránku WeedMaps.com, ktorá v súčasnosti registruje až vyše 50-tisíc unikátnych návštevníkov denne. Marihuanu však priamo nepredáva - len sprostredkúva kontakt medzi pacientami užívajúcimi túto drogu a informuje ich o umiestnení a cenách v špecializovaných výdajniach marihuany v ich okolí. Stránka zarába výlučne len na registračných poplatkoch.

V rozhovore pre portál Business Insider opisuje kontroverzný podnikateľ svoj nápad ako "úplne legálny", pričom sa odvoláva na prvý dodatok americkej ústavy. Hatfield je zároveň aj aktívnym členom organizácií bojujúcich sa legalizovanie drog a ukončenie nákladných vojen proti nim, ako napríklad organizácie NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) alebo MPP.

"Vždy som si myslel, že vojny proti drogám sú niečo, čo je nesprávne hneď na niekoľkých úrovniach," hovorí. Marihuanovému biznisu veští rozkvet. Od januára budúceho roka štáty Washington a Colorado legalizujú marihuanu, čo budú chcieť mnohí využiť.

"Už teraz začínam pororovať čoraz viac ľudí - a myslím serióznych biznismenov, ktorí sa o túto oblasť veľmi zaujímajú," vyhlásil a zároveň poprel svoje obavy z konkurecie. Čím viac serióznych firiem začne na poli marihuany podnikať, tým rýchlejšie sa zmení spoločenské vnímanie tejto drogy.

"V tomto biznise rastie čoraz viac veľmi zaujímavých príležitostí a keď sa do neho dostanú skúsení profesionáli, všetko bude ešte zaujímavejšie." Celá oblasť je podľa neho ako stvorená pre farmaceutické firmy. To, že v marihuane je budúcnosť, ilustruje aj na fakte, že o legalizácií sa diskutuje už i v štáte New York a hoci tamojšia cesta bude pravdepodobne viac kontrolovaná, podľa Hatfielda nakoniec legalizácia predsa len príde, a to najneskôr do roku 2016.

"V dlhodobom horizonte má pred sebou marihuana skvelú budúcnosť. Vyhliadky v sektore by som prirovnal k vinárstvu, marihuana však bude podľa mňa generovať ešte väčšie zisky," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:27