StoryEditor

Eurozóna: Sever bohatne, juh je čoraz chudobnejší

30.09.2013, 13:57
Autor:
adpadp
Prehlbujúce sa rozdiely medzi krajinami eurozóny ohrozujú budúcnosť celej skupiny štátov.

Podľa novej štúdie je rozdelenie eurozóny na  bohatý sever a chudobný juh najvýznamnejšie za posledných 10 rokov. Medzi hospodársky silnejšími krajinami a perifériou sú priepastné rozdiely vo výške inflácie, hrubého domáceho produktu, nezamestnanosti a vládneho dlhu, uviedol portál CNBC.

Podľa spoločnosti Ernst and Young sa už aj tak veľké rozdiely budú ešte prehlbovať, keďže obnova ekonomík eurozóny neprebieha podľa pôvodných očakávaní. Priepasť je vidieť najmä v rastoch jednotlivých ekonomík.

Kým nemecké hospodárstvo vzrástlo v druhom štvrťroku 2013 o 0,7 percenta, v iných ekonomikách, napríklad Španielska aTalianska, pokračoval klesajúci trend. Jeden z najväčších problémov ekonomík periférie eurozóny predstavuje vysoká nezamestnanosť, uvádza ďalej portál CNBC.

V správe sa uvádza, že súčasné rozdiely medzi jednotlivými ekonomikami ohrozujú budúcnosť eurozóny, pretože komplikujú prijímanie jednotných rozhodnutí a ekonomickú integráciu, čo je pre udržanie stability v eurozóne kľúčové.

01 - Modified: 2005-06-29 20:29:31 - Feat.: 0 - Title: Janeček: Přijetí protikuřáckého zákona je vítězstvím tabákové lobby
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:44