StoryEditor

Obama potápa daňový raj. Peniaze tu majú i Slováci

21.08.2013, 20:00
Britské Panenské ostrovy sa chystajú tvrdo zakročiť proti daňovým únikom.

Najväčší daňový raj sveta zrejme skončí. Britské Panenské ostrovy sa totiž chystajú tvrdo zakročiť proti daňovým únikom. Na nátlak amerického prezidenta Baracka Obamu začnú prísne kontrolovať účty cudzincov, ktorí si sem pred daňovými úradmi vo svojich domovských krajinách ukryli miliardy dolárov.

Bohatí ľudia tak prídu o bezpečný úkryt svojich nezdanených peňazí. Čoskoro sa to môže týkať nielen Američanov, ale i ostatných. „Možná dohoda s USA bude určite impulzom k odštartovaniu rozhovorov s ďalšími krajinami. Otázne je, či budú mať takú politickú moc, ako USA, aby rozhovory dotiahli do úspešného konca,“ potvrdila pre HN Petra Štěpánová, analytička spoločnosti Bisnode.

Ostrovy sú pritom aj obľúbeným daňovým rajom mnohých slovenských firiem. Zaregistrovaných ich tu je takmer osem desiatok. V daňových rajoch už celkovo sídli viac ako 3 700 spoločností zo Slovenska.

Nulová korporátna daň a najnižší ročný paušálny poplatok 300 dolárov. To je dlhoročná stratégia Panenských ostrovov, vďaka ktorej sem presunulo svoj biznis už pol milióna firiem z celého sveta. Po novom však zo svojej ústretovej politiky upúšťajú kvôli nátlaku Spojených štátov. „Rozhovory s USA sú pre nás najlepšou cestou vpred. Naša vláda už hovorí o medzivládnej dohode s Washingtonom, aby boli nové pravidlá v súlade s americkým daňovým zákonom,“ vysvetlil premiér Panenských ostrovov Orlando Smith.

 

Boj proti únikom
Viac informácií o tejto téme
nájdete v utorkových Hospodárskych novinách.
 
menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:58