StoryEditor

McDonald's vzal Britom istoty. A stal sa vzorom

08.08.2013, 00:00
McDonald's a spol. ukázali Európe, ako sa dá v čase krízy tvrdo šetriť na ľuďoch.

Miliónu zamestnancov vo Veľkej Británii vzali dovolenky, nemocenské dávky a možnosť slobodnej zmeny práce.

Za všetko môže „kontrakt na nula hodín“, ktorý zažíva na Britských ostrovoch renesanciu. 90 percent z miestnych zamestnancov McDonald's tak stratilo sociálne istoty a nevie, koľko hodín a kedy bude počas mesiaca pracovať. „Zamestnávateľ je silnejší,“ vyhlásil britský odborársky predák Dave Prentis. McDonald´s a ďalší tak výrazne ušetria na nákladoch. „Môžu si rýchlo, lacno a bez záväzkov najať zamestnancov,“ prízvukuje analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara. McDonald´s si u nás podobné experimenty dovoliť nemôže, väčšinou zamestnáva dohodárov študentov. „Manažéri sú féroví, vychádzajú nám v ústrety,“ povedal HN jeden zo zamestnancov.

Až milión Britov z celkového počtu 30 miliónov zamestnaných pracuje na takzvané „kontrakty na nula hodín“, ktoré negarantujú minimálny počet odpracovaných hodín ani stabilný príjem. Neplynú z nich nároky na nijaké dávky a benefity. Okrem toho, ak si chce nespokojný zamestnanec nájsť lepšie miesto, musí najprv dostať povolenie. Toto šokujúce odhalenie priniesol prieskum Chartered Institute of Personnel and Development.

Zamestnávatelia využívanie lacnej sily odmietajú a argumentujú flexibilitou a rôznymi nárokmi pracovníkov. „Mnohí z nich sa starajú o deti alebo študujú. Pri pracovnom pohovore sa ich pýtame, v ktoré dni môžu robiť,“ objasnil pre svetové médiá fastfoodový gigant McDonald's. Vo viac než tisícke jeho britských prevádzok má sporné zmluvy deväť z desiatich ľudí, spolu takmer 83-tisíc. „Taký veľký reťazec už musí vedieť, koľko jedla denne predá a koľko ľudí na jeho prípravu potrebuje,“ oponuje britský politik Andy Sawford s tým, že nevidí dôvod, prečo McDonald's nezvýši počet zamestnancov na riadny pracovný pomer.

Sekol sa aj štatistický úrad
Škandál sa netýka len známeho fastfoodového reťazca. Kontroverzné pracovné kontrakty využíva takmer polovica všetkých stravovacích a voľnočasových zariadení vrátane spoločností Subway, Sports Direct či Domino's Pizza. Podľa inštitútu, ktorý zastrešuje riaditeľov firiem, by bez týchto zmlúv Veľká Británia dopadla ako Španielsko alebo Taliansko, kde trhu chýba flexibilita.

Systém využíva aj organizácia National Trust, ktorá na ochranu pamiatok zamestnáva sezónnych pracovníkov. Odmieta však, že by ich znevýhodňovala. Ako sa vyjadrila pre svetové médiá, rovnaký plat a výhody dostávajú tak kmeňoví, ako aj príležitostní zamestnanci.

Paradoxom je, že britský štatistický úrad eviduje oproti posledným zisteniam iba štvrtinu „nulových“ zamestnancov. Preto si problém doteraz nikto nevšímal.

Šikanovanie a neistota
Svetové médiá priniesli príbehy zamestnancov, ktorí sa zmluvami upísali neistote. „Pravidelne mi volali uprostred dňa, či môžem prísť do práce. Ak by som povedal nie, považovali by ma za nespoľahlivého a už by ma nezavolali. Cítil som sa šikanovaný,“ povedal Zaher Gabriel Abrahám na adresu Sports Direct.

„Keď mi klesol týždenný počet hodín na 20, mal som problém. Musel som predsa platiť účty a telefón. A keď mi manažér nepovolil vedľajšie zamestnanie, bolo to naozaj frustrujúce,“ posťažoval sa bývalý zamestnanec Cineworldu.

Zlé a horšie riešenie
Podľa analytika Redbaenk Richarda Kovářa je za zneužívaním zmlúv najmä „sociálna“ politika. „Nezmyselné zvyšovanie minimálnej mzdy vytvára zbytočné tlaky na zamestnávateľov. A tí zamestnancom nemôžu ponúknuť lepšie podmienky, ako im trh dovolí,“ hovorí s tým, že sa to väčšinou končí nahrádzaním plných úväzkov výhodnejšími.

 

Po medializovaní kauzy by sa však ľady mali pohnúť. Britský obchodný tajomník Vince Cable síce vylúčil ich úplný zákaz, na dolaďovaní zákona sa však už pracuje. „Je možné, že už budúci mesiac predložíme všetky naše pripomienky,“ povedal. Problému sa v súčasnosti venuje celý tím jeho ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:51