StoryEditor

Na západe nič nového (komentár)

18.07.2013, 10:32
Včerajšok jednoznačne patril prejavu šéfa FED-u Bena Bernankeho, ktorý pred americkými zákonodarcami obhajoval aktuálnu politiku a rétoriku centrálnej banky.

Tá je totiž aktuálne akiste jediným impulzom pre finančné trhy. Ak FED čo i len naznačí QE Tapering, akcie klesajú, rovnako klesajú aj americké štátne dlhopisy, dolár je preferovanou menou v očiach investorov a vice versa.

Ideálnym dôkazom je momentálna situácia v stavebnom sektore v Spojených štátoch, ktorý sa predovšetkým vďaka uvoľnenej menovej politike FED-u v posledných mesiacoch vzchopil a stavebné firmy sú podľa správy amerických úradov najoptimistickejšie naladené za posledných 7 rokov. Avšak po májovom Bernankeho prejave sa v júni prepadol stavebný sektor USA na najnižšie úrovne za uplynulých 12 mesiacov. Dôvod?  Obavy zo zvýšenia úrokových sadzieb, ktoré poslali nahor jednak americké vládne dlhopisy, ale aj hypotekárne cenné papiere, čo tak sťažilo obyvateľstvu prístup k úverom na bývanie a zvýšilo mesačné splátky na už existujúcich úveroch. Aj preto sa teraz FED snaží upokojiť situáciu a zamedziť rast výnosu na štátnych dlhopisoch k úrovni 3 %.

Bernanke teda zopakoval už notoricky známe hlavné ciele, ktorými je znížiť nezamestnanosť a dostať očakávanú infláciu k 2.5 %, no tentoraz podotkol, že ani tieto čísla neznamenajú automatický koniec pre QE. Koniec nie je zatiaľ presne nalinkovaný, kvantitatívne uvoľňovanie bude závisieť od najdôležitejších čísel z ekonomiky, medzi ktoré sa bude rátať aj ekonomický rast a celková finančná situácia. Ak budú čísla extrémne dobré, FED bude znižovať QE rýchlejšie, ak čísla nebudú ukazovať želateľný stav, QE bude pokračovať a môže byť dokonca opätovne rozšírené. Bernanke rovnako podotkol, že prípadný koniec nákupu dlhopisov v takomto objeme nemusí automaticky znamenať zvýšenie úrokových sadzieb.

Tieto slová prijal trh pozitívne a akcie a americké dlhopisy vzrástli. Výnosy z kľúčových 10-ročných bondov poklesli pod 2.5 %, akciový index Nasdaq sa dostal na 13-ročné maximá a S&P 500 spolu s Dow Jonesom nie sú ďaleko od svojich historických maxím.

V stredu tak americké benchmarky skončili v miernych ziskoch: Dow +0.11 %, S&P 500 +0.27 %, Nasdaq +0.32 %. Podobne na tom boli aj ich európski kolegovia: DAX +0.65 %, CAC +0.55 a FTSE +0.24 %.

Ivor Lehoťan

analytik forexpro.sk

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:19