StoryEditor

Na Wall Street sa znova oslavovalo (komentár)

29.03.2013, 06:36
Akciový index SP500 prekonal svoje historické maximá z roku 2007.

 Na amerických parketoch sa otváralo šampanské a traderi mali určite veľmi dobrú náladu. Index SP500 prekonal svoje historické maximá z roku 2007 a dokázal aj zatvoriť nad touto úrovňou. Spanilá jazda amerických akcií pokračuje a nikto ju nedokáže zastaviť. Indexy dnes dostali mierne povzbudenie od amerických dát, keď US HDP za 4q 2012 bolo revidované z 0.1% až na 0.4%. Na druhej strane rastu akciových titulov napomohli aj horšie dáta žiadostí v nezamestnanosti.

Tie vyšli na úrovni 357 000 oproti konsenzu 340 000 a dávajú miernu nádej na pokračovanie QE od Fedu. Mierne lepšie dáta HDP a horšie údaje z pracovného trhu, na ktorý je Fed citlivý, tak poslali indexy dnes znova nahor. SPX bojoval o nový vrchol od začiatku týždňa a na každom prepade bol skúpený, ale až presne na posledný deň v kvartáli a mesiaci sa mu podarilo posunúť nové maximá nad svoje historické rekordy. Možno to ani nie je náhoda..

Na starom kontinente pokračuje panika ohľadom Cypru, no euro sa dokázalo dnes nadýchnuť a voči zelenej bankovke poskočilo na 1.2820. Spoločná mena vzrástla aj napriek nepriaznivej nezamestnanosti v Nemecku, keď počet nezamestnaných stúpol medzimesačne o 13 000. Radosť amerických akcií dnes rozhodne nepoznali tie európske a hlavné európske benchmarky sa obchodovali oveľa opatrnejšie. Nemecký DAX ku koncu seansy prepadol a zatvoril len veľmi marginálne nad nulou. Pred odchodom na šibačku tak asi pár investorov dostalo strach a tesne pred closeom index vypredali.

Celkovo sa však situácia na trhu nemení: Každý dip je okamžite skúpený a indexy stále bojujú o nové maximá. Ku koncu obchodného dňa sme už nevideli žiadne nové ani kurzotvorné udalosti a tak americké indexy pokračovali v beztiažovom pohybe nahor až do uzatvorenia parketov: SPX +0.39%, DJIA +0.34%, NAS 0.34%.

Peter Bukov

analytik forexpro.sk

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:45