StoryEditor

Treba začať počúvať (komentár)

27.03.2013, 10:07

Keď v roku 2001 vytvoril predseda banky Goldman Sachs termín BRIC, tak ani sám netušil aký rýchly bude vzostup týchto nových ekonomických lídrov vo svete. Pravdepodobne už každý počul o tomto označení pre rozvojové krajiny, skladajúci sa z Brazílie, Ruska, Indie a Číny. V súčasnosti môžeme k  tomuto označeniu s kľudom pridať ešte písmeno S, ktoré patrí Juhoafrickej republike. Je to hlavne kvôli tomu, že táto krajina predstavuje bránu na africký kontinent.

Všetko nasvedčuje tomu, že práve tieto krajiny sa budú aj naďalej veľmi rýchlo rozvíjať a majú potenciál zosadiť z trónu tzv. západné rozvinuté krajiny, na čele s USA. Tieto krajiny si čoraz viac pýtajú podiel na medzinárodnom poli, no nie vždy je ich hlas aj vypočutý.  Preto niet divu, že ak im staré inštitúcie nevyhovujú, respektíve sa nedokážu prispôsobovať sa rýchlo meniacim sa podmienkam, tak tieto krajiny, spolu s vzostupom ich sily, majú moc na vytvorenie nových organizácií.

Práve v tomto období rokujú predstavitelia týchto krajín na summite v juhoafrickom Durbane na vytvorení novej banky, inštitúcie, ktorá by sa odčleňovala od organizácií ako Svetová banka, alebo Medzinárodný menový fond. Jednoducho aby sa táto inštitúcia viac zaoberala a bola viac naklonená k emerging markets. Snažia sa tak riešiť volatilitu svojich domácich mien a taktiež uvažujú nad tým, aby sa v tejto inštitúcií zhromažďovali zahraničné menové rezervy, ktoré budú slúžiť na vyrovnávanie platobnej bilancie alebo prípadných menových kríz. Pričom ďalšou zastávkou môže byť vytvorenie spoločnej meny, ktorá by bola akýsi protipólom k americkému doláru, ktorý nemá v súčasnosti vážnejšieho rivala.

Pričom tento krok nebol nepravdepodobný, keďže tieto národy majú spolu devízové rezervy v objeme 4.4 biliónov amerických dolárov a v týchto krajinách žije až 43 % svetovej populácie. Tieto krajiny chcú mať čoraz väčší podiel na poli medzinárodných finančných trhov. Na grafe môžeme vidieť rast HDP krajín BRICS, ktorým sa darí aj počas celosvetového hospodárskeho poklesu. No je zjavné taktiež je vidno spomaľovanie aj v krajinách BRICS. Avšak v rozvinutom západnom svete sa nachádza rast HDP pod nulou, alebo tesne nad touto hranicou. Bezprecedentné tlačenie nových peňazí deň čo deň pomáha ako tak akciovým trhom rásť, ale s reálnymi ekonomikami v rozvinutých krajinách to tak ružovo nevyzerá. Dokonca Eurozóna sa tohto roku potopí do recesia a to aj napriek vyjadreniam prezidenta ECB o postupnom oživení hospodárstva ku koncu tohto roka.

Graf vývoja HDP vo vybraných krajinách BRICS a v EU a USA:


Krajiny BRICS majú spolu obrovský domáci trh, ktorý s narastajúcim bohatstvom domácich obyvateľov predstavujú neopísateľné príležitosti pre nové investície a podnikanie.

Obchod v rámci týchto krajín vzrástol minulý rok na úroveň 282 mld. USD, pričom v roku 2002 bol len na hodnote 27 mld. USD. Je predpoklad, že do roku 2015 vzrastie až na hodnotu 500 mld. USD. Prílev priamych zahraničných investícií do krajín BRIC predstavoval v roku 2012 hodnotu 263 mld. Dolárov, čo je takmer 20 % celosvetových priamych zahraničných investícií.

Všetko to nasvedčuje tomu, že rozvíjajúce sa krajiny budú zastávať čoraz väčší podiel na svetovej scéne a preto budú musieť rozvinuté krajiny nájsť  spoločný dialóg s týmito donedávna bohom zabudnutými krajinami. To je jediná cesta ako sa vymaniť z terajšieho začarovaného kruhu. Treba v podstate len začať počúvať.

František Bizovský

analytik forexpro.sk

menuLevel = 1, menuRoute = finweb, menuAlias = finweb, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:54