StoryEditor

Po prepade sa euro stabilizovalo

08.02.2013, 17:22
Autor:
TASRTASR

Kurz spoločnej európskej meny sa po výrazných štvrtkových (7. 2.) stratách stabilizoval tesne pod úrovňou 1,34 USD/EUR, informovala agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,3385 USD. Európska centrálna banka (ECB) napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3374 (vo štvrtok: 1,3546) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7477 (0,7382) eura.

"Po prepade sa kurz eura v piatok vo volatilnom obchodovaní stabilizoval," uviedol šéf devízových obchodov BayernLB Marc Burgheim. Vo štvrtok spôsobili prudké oslabenie spoločnej európskej meny vyhlásenia prezidenta ECB Maria Draghiho. Jej kurz sa znížil takmer o dva centy potom, čo Draghi povedal, že silnejúce euro môže stlačiť infláciu a spomaliť ekonomiku. Niektorí ekonómovia to považujú za jemnú slovnú intervenciu s cieľom oslabenia eura.

Burgheim však neočakáva, že Draghiho slová budú mať trvalejší účinok. "Draghiho vyhlásenia sa preceňujú." Podľa neho sa nedá očakávať, že ECB by začala meniť svoju menovú politiku s cieľom oslabenia meny, ako to teraz robí japonská centrálna banka. Mnohí pozorovatelia však upozorňujú, že Draghi je nevyspytateľný. Burgheim počíta po krátkom prerušení s pokračovaním posilňovania eura.
Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:58