StoryEditor

Banku Raiffeisen straší situácia v Maďarsku

24.02.2013, 14:55
Autor:
TASRTASR

Rakúska banka Raiffeisen Bank International (RBI) bude musieť možno odpísať ďalšie aktíva, pričom práve odpisy jej spôsobili vo 4. kvartáli prvú štvrťročnú stratu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ešte sa všetko neskončilo. Je možné, že v prvom a druhom štvrťroku budú nasledovať ďalšie odpisy," povedal výkonný riaditeľ RBI Herbert Stepic pre rakúsky denník Kurier. Dúfa však, že situácia sa v druhom polroku tohto roka upokojí.

Raiffeisen, jeden z najväčších poskytovateľov úverov v krajinách strednej a východnej Európy, odpísal vo 4. kvartáli zo svojich ukrajinských aktív 29 miliónov eur a ďalších 10 miliónov eur z ďalších aktív.

Na otázku, či Ukrajina aj naďalej predstavuje pre banku najväčší problém, Stepic povedal, že omnoho viac než Ukrajina ho znepokojuje Maďarsko. "Situácia v tejto krajine je stále, dá sa povedať, zahmlená," dodal Stepic.

"V Maďarsku budeme musieť náš biznis prispôsobiť zložitým podmienkam na trhu," povedal šéf banky poukazujúc na skomplikovanie situácie bankového sektora po nástupe konzervatívnej vlády Viktora Orbána k moci v roku 2010. Ide najmä o fakt, že banky v Maďarsku musia platiť najvyššiu daň v Európskej únii a ich situáciu sťažili aj ďalšie vládne opatrenia.

Stepic dodal, že vo funkcii plánuje zotrvať až do ukončenia svojho kontraktu, ktorý vyprší v roku 2015. "Plánujem zotrvať vo funkcii celé obdobie. Zmena by nastala iba vtedy, ak by sa stal nejaký zázrak, čo nepredpokladám, teda, že by sa trh stabilizoval tak rýchlo, že by som mohol z funkcie odísť o rok skôr," dodal Stepic.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:22