StoryEditor

Egyptské devízové rezervy sú pod kritickou úrovňou

05.02.2013, 23:01
Autor:
TASRTASR

Egyptské devízové rezervy klesli v januári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 10 %, uviedla dnes egyptská centrálna banka. Situácia krajiny sa tak rýchlo zhoršuje, keďže hodnota devízových rezerv je vzhľadom na nedávne informácie centrálnej banky už pod kritickou úrovňou. Krajine tak nepomohla ani januárová finančná injekcia od Kataru na podporu ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters a server BBC.

Centrálna banka oznámila, že devízové rezervy klesli v januári na 13,6 miliardy USD (10,05 miliardy eur), čo medzimesačne predstavuje pokles o 1,4 miliardy USD. Banka síce dôvody poklesu rezerv neuviedla, no podľa ekonómov sú za tým pokračujúce nepokoje, ktoré dlhodobo poškodzujú cestovný ruch, kľúčový sektor hospodárstva a odrádzajú investorov.

Banka ešte v decembri, keď rezervy dosahovali okolo 15 miliárd USD, uviedla, že už sa nachádzajú na kritickej úrovni a krajina je schopná takto pokryť dovoz len na najbližšie tri mesiace. Na porovnanie, pred povstaním proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi pred dvoma rokmi dosahovali devízové rezervy Egypta okolo 36 miliárd USD.

Egyptská vláda dúfa v úspešné rokovania s Medzinárodným menovým fondom, od ktorého by chcela získať úver za 4,8 miliardy USD. Rozhovory boli pôvodne naplánované na december, vláda ich však odložila v reakcii na nové nepokoje po schválení ústavy. Egypt okrem toho rokuje aj s Európskou úniou o poskytnutí pôžičky v hodnote 900 miliónov USD a s USA a Africkou rozvojovou bankou, od ktorých by chcel získať menšie úvery.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:24