StoryEditor

Inlácia v Španielsku stagnovala

02.01.2013, 12:47
Autor:
TASRTASR

Medziročná miera inflácie v Španielsku v decembri podľa očakávania stagnovala. Analytikov tento výsledok neprekvapil vzhľadom na prehĺbenie recesie v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu INE, ktorý dnes zverejnili agentúry Bloomberg a RTTNews.

Podľa predbežných výsledkov medziročná miera inflácie v Španielsku dosiahla v decembri rovnako ako v novembri 2,9 %. Aj harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, zostal v decembri na novembrovej úrovni 3 %.

Analytici predpovedajú, že výkon španielskej ekonomiky aj v posledných troch mesiacoch minulého roka klesol, už šiesty kvartál po sebe. Dôvodom sú úsporné opatrenia, ktoré musela vláda zaviesť, aby zredukovala rozpočtový schodok krajiny, druhý najvyšší v celej Európskej únii. Napriek tomuto úsiliu, kabinet premiéra Mariana Rajoya zrejme ani v minulom roku nesplnil fiškálne ciele a nestlačil deficit tak, ako sa dohodol s Bruselom. Na vine je práve recesia a obrovská 25-% nezamestnanosť, ktoré brzdia snahy krajiny o ozdravenie verejných financií.

Európska centrálna banka vo svojej decembrovej prognóze predpovedala španielskej ekonomike v roku 2013 pokles výkonu o 0,3 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:37