StoryEditor

Euro môže Poľsku uškodiť, varuje centrálna banka

18.01.2013, 16:35
Autor:
TASRTASR
Guvernér Poľskej národnej banky Belka (na snímke) považuje skoré prijatie eura za riskantné.

Snaha poľskej vlády o skoré prijatie eura predstavuje zbytočné riziko pre ekonomiku, uviedla Národná banka Poľska (NBP). Tento postoj zrejme skomplikuje úsilie vlády, ktorá sa snaží získať podporu pre svoju politiku. Predstavitelia NBP sa obávajú, že tlaky vlády na skorý vstup do eurozóny sú motivované politicky, a nie ekonomicky, uviedol zdroj blízky centrálnej banke pre agentúru Reuters.

Poľská vláda sa už zbavila pochybností o budúcnosti eura a teraz sa snaží urýchliť proces prijatia spoločnej meny. Obáva sa totiž, že Varšava bez spoločnej meny zostane mimo "jadra" Európy a bude vylúčená z rozhodovania o najdôležitejších veciach týkajúcich sa európskej integrácie.

Podľa niektorých odborníkov by vstup Poľska, ktoré je najväčšou východoeurópskou ekonomikou EÚ, do eurozóny znamenal prejav dôvery v spoločnú menu. Rozhodnutie o tom, kedy by krajina mala prijať euro, je v rukách vlády, nie centrálnej banky. Ak však NBP a predovšetkým jej vplyvný guvernér Marek Belka nepodporia rozhodnutie, pre vládu bude ťažké nájsť politickú podporu pre tento krok.

Poľskí politici začali opäť hovoriť o vstupe do eurozóny koncom minulého roka, keď sa dlhová kríza upokojila a zistili, že najdôležitejšie rozhodnutia o podobe európskej integrácie sa prijímajú teraz v rámci eurozóny. Varšava si uvedomila, že bez eura nebude mať vplyv na tieto rozhodnutia. Prípadný vstup do menovej únie by však aj tak nebol taký rýchly, najskôr by sa to Poľsku mohlo podariť zrejme až v roku 2017.

Guvernér NBP Marek Belka je v súvislosti s načasovaním prijatie spoločnej meny opatrnejší. Podľa neho by sa krajina mala snažiť o vstup do eurozóny až po stabilizácii dlhovej krízy. Podľa rozhovorov s ľuďmi blízkymi centrálnej banke je postoj NBP voči rýchlemu prijatiu eura rezervovanejší a fundamentálnejší, než vidieť z verejných vyhlásení jej predstaviteľov.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:27