StoryEditor

Najstaršia banka sveta má plán proti znárodneniu

20.09.2013, 16:11
Autor:
TASRTASR

Najstaršia banka sveta Monte dei Paschi di Siena plánuje na budúci týždeň predstaviť drastický plán reštrukturalizácie. Cieľom je splniť požiadavky Európskej únie (EÚ) a pokúsiť sa prilákať súkromných investorov, aby sa vyhla znárodneniu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po nástupe dlhovej krízy v eurozóne tretia najväčšia banka v Taliansku takmer skrachovala a musela požiadať štát o finančnú pomoc. Situáciu Monte Paschi skomplikovala najmä príliš nákladná akvizícia banky Antonveneta v roku 2007 a následné obchody s derivátmi, v dôsledku ktorých utrpela obrovské straty. Za tie jej bývalé vedenie v súčasnosti úrady vyšetrujú.

Monte Paschi získala od vlády vo februári úvery za 4,1 miliardy eur, no pomoc ešte musí schváliť Brusel. Ten však požaduje tvrdší plán reštrukturalizácie oproti pôvodne navrhnutému, inak štátnu pomoc neschváli. Súčasťou požadovaných podmienok je aj navýšenie kapitálu v budúcom roku o 2,5 miliardy eur. To je viac než dvojnásobok bankou pôvodne predpokladanej sumy vo výške 1 miliardy eur a zhruba na úrovni jej súčasnej trhovej hodnoty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:57