StoryEditor

Nezamestnanosť vo Francúzsku sa opäť zvýšila

28.08.2013, 10:42
Autor:
TASRTASR

Miera nezamestnanosti v tzv. pevninskom Francúzsku sa v júli opäť zvýšila a dosiahla nový rekord. To je zlá správa pre prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý sľúbil, že do konca roka rast nezamestnanosti zastaví a vývoj na trhu práce obráti opačným smerom. Jeho vláda preto vynakladá čoraz viac peňazí na podporu tvorby nových pracovných miest. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Z najnovších údajov ministerstva práce v Paríži vyplýva, že počet registrovaných nezamestnaných v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa v júli v porovnaní s júnom zvýšil o 6300 alebo 0,2 % na novú rekordnú úroveň 3,286 milióna osôb. V medziročnom porovnaní vzrástla nezamestnanosť v krajine v júli 2013 o 10 %.

Počet nezamestnaných vo Francúzsku vytrvalo stúpa už 27 mesiacov po sebe. Ale najnovšie júlové údaje signalizujú, že tempo rastu nezamestnanosti sa spomaľuje, čo vyvoláva nádej, že situácia na pracovnom trhu by sa už mohla začať zlepšovať. Ekonomika krajiny sa totiž dostala v 2. kvartáli z recesie. Konkrétne, hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska sa v 2. štvrťroku zvýšil medzikvartálne o 0,5 %, čo bolo najrýchlejšie tempo jeho rastu za uplynulé dva roky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:57