StoryEditor

Portugalsko dostane viac času

11.03.2013, 12:17
Autor:
TASRTASR
Krajina dostane o rok viac na splnenie rozpočtového deficitu, Tento totiž nemalo šancu splniť.

Medzinárodní veritelia dajú Portugalsku o jeden rok viac času na to, aby znížilo rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj blízky takzvanej Trojke, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Veritelia vraj uznali, že recesia v Európe má výrazne negatívny vplyv na portugalskú ekonomiku, a ocenili snahu krajiny o sanáciu verejných financií.

"Je to veľká konsolidačná snaha, ktorá je viditeľná. Medzi veriteľmi existuje zhoda, že externá situácia sa zhoršila a Portugalsko potrebuje ďalší rok na to, aby znížilo deficit pod 3 %," uviedol jeden zo zdrojov. Dodal, že Portugalsko by malo stiahnuť schodok pod 3 % HDP v roku 2015. Očakáva sa, že tento rok klesne portugalská ekonomika asi o 2 %, čo je viac, než sa pôvodne predpokladalo.

Inšpektori Trojky sú aktuálne v Lisabone a pripravujú pravidelné kvartálne hodnotenie plnenia podmienok záchranného úveru, ktorý Portugalsko dostalo od krajín eurozóny a MMF. Experti môžu Trojke odporučiť zmiernenie podmienok.

Lisabon aktuálne plánuje tento rok znížiť deficit na 4,5 % HDP z 5 % vlani, a potom na 2,5 % HDP v roku 2014. Veritelia už minulý rok zmiernili podmienky záchranného úveru pre Portugalsko, pretože daňové príjmy boli z dôvodu prepadu spotrebiteľských výdavkov a nárastu nezamestnanosti nižšie, než sa očakávalo.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:34