StoryEditor

Merkelová naďalej odmieta spoločné dlhopisy

19.09.2013, 11:10
Autor:
TASRTASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila Nemcom, že za jej vlády Nemecko nepristúpi na spoločné dlhopisy v eurozóne. Zároveň dodala, že v prípade jej znovuzvolenia za kancelárku, bude aj naďalej trvať na plnení stanovených podmienok vysokozadlženými krajinami. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Na predvolebnom mítingu v Hamburgu Merkelová v stredu (18.9.) odmietla plány riešenia krízy, ktoré podporuje opozičná Sociálnodemokratická strana (SPD) a ktoré okrem iného počítajú s vydávaním spoločných dlhopisov v eurozóne. Takýto postup by podľa sociálnych demokratov mohol pomôcť ukončiť už takmer štyri roky trvajúcu dlhovú krízu v menovom bloku.

"V eurozóne si musíme pomáhať, no máme dosť dôvodov na to, aby sme ostatným krajinám pomáhali za určitých podmienok, a to, že si dajú do poriadku veci, ktoré momentálne na poriadku nie sú," povedala Merkelová a účastníkov mítingu upozornila, že o tom, či Nemecko touto cestou pôjde aj naďalej, rozhodnú v nedeľňajších (22. 9.) voľbách.

Podľa SPD sa však Nemecko aj tak bude musieť najväčšou mierou podieľať na pomoci zachraňovaným krajinám ako Grécko a spoločnému dlhu v určitej forme sa nebude dať vyhnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/agentury, menuAlias = agentury, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:50