StoryEditor

Hypotekárne záložné listy garantujú výnos

21.10.2010, 00:00
Viaceré slovenské banky začali vydávať hypotekárne záložné listy. Tieto cenné papiere sú vo všeobecnosti považované za bezpečný investičný nástroj.

Garantujú výnos, a preto sú určené aj pre bežný typ konzervatívneho investora.

Viac ako na termínovanom
Hypotekárne záložné listy môžu vydávať všetky banky, ktoré majú licenciu na hypotekárne obchody. Peniaze, ktoré získajú predajom týchto cenných papierov, môžu použiť len na financovanie hypotekárnych úverov.

V porovnaní s termínovanými vkladmi v banke sú vaše peniaze viazané na dlhšie obdobie. V súčasnosti však hypotekárne záložné listy poskytujú vyššie výnosy ako mnohé termínované depozity. Podľa finančných inštitúcií je výhodou 100-percentná garancia vloženej investície.
"Produkt je vhodný aj pre bežných konzervatívnych klientov, ktorí si chcú na dlhšie obdobie zabezpečiť garantované zhodnotenie svojich peňazí,“ vysvetlila Ľubica Foltánová z VÚB banky, ktorá aktuálnu emisiu spustila na začiatku októbra. Ročný výnos, ktorý ponúka pri päťročnej viazanosti je 2,85 percenta. Výnos vyplatí majiteľovi jedenkrát ročne.

Tento týždeň spustila novú emisiu hypotekárnych záložných listov aj naša najväčšia banka. "Tento list garantuje jeho majiteľovi ročný úrok 2,65 percenta,“ tvrdí hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer s tým, že ak vlastníte tento cenný papier, výnos vám vyplatia každý polrok.
V emisii ukončenej na konci septembra ponúkala Tatra banka podľa jej hovorcu Borisa Gandela ročný úrok 2,8 percenta. V súčasnosti síce nemá v ponuke žiadne hypotekárne listy Dexia banka, ich vydanie však chystá. "O pripravovanom produkte budeme včas informovať,“ ubezpečil hovorca Dexie Michal Fúrik.

Stačí tisícka
Hodnota jedného cenného papiera je väčšinou rovnaká - tisíc eur. "Minimálna výška investície je pri tejto emisii jeden kus,“ priblížil Frimmer a doplnil, že cenný papier si záujemcovia môžu kúpiť vo všetkých 288 obchodných miestach banky. Výhodou môže byť aj to, že dlhopis môžete kedykoľvek predať na Burze cenných papierov v Bratislave. "VÚB sa zaväzuje, že ak klient o to prejaví záujem, banka ich po troch rokoch odkúpi naspäť za 93 percent z ich menovitej hodnoty,“ doplnila Foltánová. Dlhopisy však môže podľa nej klient predať kedykoľvek, a to prostredníctvom obchodníka s cennými papiermi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:22