StoryEditor

Týždeň na trhoch? Plavba na rozbúrenom mori

07.06.2010, 18:19
Týždeň na akciových trhoch sa podobal plavbe na rozbúrenom mori, keď ceny akcií striedali rast s poklesom a piatková dráma pripomínala menšiu pohromu.

V Eurozóne stúpla miera nezamestnanosti za apríl na 10.1 percenta napriek očakávanej stagnácii na úrovni 10 percent. Očakávania analytikov prekonala aj miera inflácie, ktorá sa v Eurozóne za mesiac apríl medziročne zvýšila o 2.8 percenta a medzimesačne o 0.9 percenta. Maďarský premiér sa vyjadril, že maďarská ekonomika je vo vážnej situácii, čo neprospelo nielen finančným trhom, ale ani bankám v krajine, či celej Európe.

Akcie OTP Bank v piatok oslabili o 15 percent a bolo s nimi pozastavené obchodovanie. Na konci týždňa investorov zaskočila miera nezamestnanosti v USA, ktorá v máji klesla z 9.9 na 9.7 percenta, pričom analytici očakávali jej pokles na 9.8 percenta. Ceny akcií zažili v piatok jazdu z kopca a padli opäť do červených čísel.

Mierny zisk si pripísali iba indexy v Turecku a Holandsku. V Poľsku sa pripravuje ďalšie veľké IPO, tento krát v objeme 1 až 1.3 miliardy eur. Poľská vláda ide predať cez burzu 52 percentný balík akcií druhej najväčšej energetiky v krajine, spoločnosti Tauron Polska Energia S.A.. Akcie spoločnosti Tauron majú stanovenú emisnú cenu v rozmedzí 0.55 až 0.7 poľských zlotých za akciu a podľa posledných informácií by mal byť prvým obchodným dňom 30. jún 2010.

Na konci roka 2009 formou IPO úspešne vstúpila na burzu poľská energetická jednotka PGE SA a na konci roka 2008 to bola tretia najväčšia poľská energetika ENEA SA. Podľa médií by mala mať záujem o akcie Tauron aj spoločnosť ČEZ, ktorá však ale chce získať kontrolný balík, preto sa tento mesiac ponuky nezúčastní. ČEZ by však mal predložiť svoju ponuku na kúpu 83 percentného podielu štátu v štvrtej najväčšej poľskej energetickej spoločnosti Energa SA. Cena akcií spoločnosti tento týždeň rástla a hoci si v závere svoju cenu neudržala, akcie ČEZ posilnili o 0.6 percenta na 895 českých korún.

Akciové trhy v súčasnosti nemajú jasný smer a nechávajú tak investorov tápať v myšlienke, ktorým smerom sa vydať. Na štvrtkovom zasadnutí Európskej centrálnej banky sa očakáva ponechanie úrokovej sadzby na úrovni jedného percenta, hoci miera inflácie už začala rásť. V tomto týždni očakávame prevažne uzatváranie pozícií, šikovnejší môžu na poklese zarobiť pomocou stratégie „short", príp. shortových certifikátov.

 Vladimír Gešperík

predseda predstavenstva Capital Markets

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:25