StoryEditor

Stávka proti Bernankemu? Kúpte si dom aj zlato

09.11.2010, 13:00
Dvojciferné úroky na hypotékach, spľasnutie bubliny pri dlhopisoch a bezcenné dolárové bankovky. Napadá vám to isté, keď počujete o ďalšom kole kvantitatívneho uvoľňovania? Pre pokojný spánok nepomôže nič lepšie, než sa vhodne zaistiť.

Bernankeho plán môže fungovať, ale existuje aj riziko, že kompletne zruinuje úspory ľudí. Čo sa stane?

Jednoducho viac peňazí v obehu povedie k vyššej miere inflácie, potenciálne vyššej ako 2 percentá, ako predpokladá Fed. Pri príchode inflácie začnú žiadať investori vyššie výnosy na dlhopisoch, a preto spadnú ich ceny.

Stalo sa to už v roku 1970, kedy inflačne ťahané zvýšenie sadzieb spôsobilo prepad v cene dlhopisov. Investície, nakúpené ako bezpečné, sa ukázali ako riziková záležitosť. Ako sa teda zabezpečiť?

1. Predať dlhopisy

Je možné predať dlhodobé dlhopisy a namiesto nich nakúpiť krátkodobé. V období rastu sadzieb trpia dlhodobé dlhopisy oveľa viac než krátkodobé. Prípadne vymeniť dlhopisový fond investujúci do dlhodobých dlhopisov za iný, ktorý má predovšetkým krátkodobé dlhopisy.

Výhoda: Často veľmi lacný obchod s nízkymi poplatkami

Nevýhoda: Nízke výnosy krátkodobých dlhopisov

2. Zobrať si hypotéku

Ak si Američan vezme hypotéku s fixnou sadzbou, je to ekvivalent predávanimi dlhopisov z portfólia. Získa hotovosť na reálne aktívum, ktoré bude neskôr splácať znehodnotenými dolármi. Kto si vzal hypotéku v 60. rokoch, zarábal na inflácii, keď splácal znehodnotenými dolármi.

Výhoda: Vlastné bývanie a ochrana pred infláciou

Nevýhoda: Dlhodobé rozhodnutie

3. Kúpiť dom

Môže fungovať v kombinácii s predchádzajúcim bodom. Ceny nehnuteľností sa v dlhodobom horizonte prispôsobujú životným nákladom, takže inflácia nehrá rolu.

Výhoda: Reálne aktívum, alebo vec, ktorej inflácia neprekáža

Nevýhoda: nehnuteľnostných trh pod tlakom, neistý výhľad cien domov

4. Nakúpiť put opcie na vládne dlhopisy

Predajné opcie zabezpečujú možnosť predaja za vopred stanovenú cenu, sú formou poistenia, ktoré sa oplatia, keď dôjde na trhu k väčším zmenám.

Výhoda: Stačí relatívne malá suma na získanie práva na predaj veľkého množstva dlhopisov

Nevýhoda: Stávka do lotérie. Ak dlhopisy nepôjdu dole alebo budú stagnovať, investor príde o celú zaplatenú opčnú prémiu

5. Kúpiť fond špekulujúci na pokles dlhopisov

ProShares ponúka UltraShort 20 + Year Treasury ETF. Je to fond obchodovaný na NYSE. Keď dlhodobé americké dlhopisy klesnú, mal by dvojnásobne vzrásť.

Výhody: Jednoduché obchodovanie a výborná likvidita

Nevýhoda: Fond inkasuje správne poplatky 0,95% ročne

6. Kúpiť zlato

Ak sa dolár stane bezcenným, budú vzácne kovy veľmi vyhľadávané. A zlato v posledných mesiacoch búra jednu hranicu za druhou.

Výhoda: Jednoduchý nákup fondov ETF (napríklad iShares Comex Gold Trust) s výbornou likviditou a nízkymi správnymi poplatkami (0,25%)

Nevýhoda: Rast ceny môže prinútiť ťažobné spoločnosti k väčšej produkcii, otvoreniu nových baní a novým technológiám, čo stlačí cenu zlata nadol

Ďalšie dva tipy si prečítajte na investicniweb.cz

01 - Modified: 2005-03-01 06:23:52 - Feat.: 0 - Title: Igor Junas: Cezhraničná spolupráca je nevyvážená 02 - Modified: 2005-02-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opora amerického rastu poľavuje 03 - Modified: 2005-02-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budúce súmestie zvýši životné náklady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:40