StoryEditor

Aj dlhopisy firiem majú rating

28.10.2010, 00:00
Nielen štáty, ktoré sa chcú dostať k peniazom, vydávajú dlhopisy. Môžu tak urobiť aj podniky. Rovnako ako štáty hodnotia ratingové agentúry aj firmy.

Podľa rizika, ktoré predstavujú pre investora, im prideľujú ratingy. Za najbezpečnejšie sú považované cenné papiere vydané veľkými firmami.

Horší ako McDonald´s
Nadnárodné korporácie sú momentálne podľa analytika spoločnosti Trim Broker Ronalda Ižipa bezpečnejšie ako niektoré suverénne krajiny. "Napríklad spoločnosť McDonald´s má menšiu pravdepodobnosť krachu ako Slovensko,“ vysvetlil. Pri pokračujúcom zadlžovaní sa sú preto kvalitné firmy a ich dlh vo forme dlhopisov podľa neho veľmi dobrou investičnou alternatívou.

Podľa analytika spoločnosti X-Trade Broker Kamila Borosa sú za najbezpečnejšie považované dlhopisy v odvetví telekomunikácií, ale aj dlhopisy farmaceutických firiem či energetických monopolov. "Zákonite prinášajú aj najnižší výnos,“ zhodnotil. Kompenzáciou za vyššie riziko, že firma dlhopis nesplatí, je práve vyšší výnos.

Cez obchodníka
Klasické dlhopisy môže nakúpiť bežný investor cez privátne oddelenie vo svojej banke, odporučil Ižip. "Problémom však je minimálna veľkosť 50-tisíc eur,“ poznamenal.

Podľa Borosa je možné obrátiť sa aj na obchodníka s cennými papiermi, ktorý má v ponuke konkrétny podnikový dlhopis. Možnosťou sú však aj fondy, ktoré sa špecializujú na investovanie do podnikových dlhopisov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:50